Záhony

2024.05.21. 16:12

Új járási hivatalt avattak Záhonyban - fotók, videó!

Navracsics Tibor: az állam megbecsüli polgárait, értük működik.

Szon.hu

A több mint 300 millió forintos, teljes felújítás után modern, 21. századi körülmények között fogadhatja az állampolgárokat a Záhonyi Járási Hivatal. A keddi ünnepélyes átadáson részt vett Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter, aki hangsúlyozta: nem először jár ilyen apropóból a vármegyében. 

– Ez jól mutatja, hogy a közigazgatás vezetői elkötelezettek arra, hogy a vármegyében javítsák a közigazgatásban dolgozók életkörülményeit, hogy az állampolgároknak kedvező találkozási pontokat teremtsenek az állammal, s tökéletesen képviseljék azt a filozófiánkat, hogy az államnak adnia kell magára. De az állam nem csak azért van, hogy megsegítse az embereket, ha nehéz helyzetbe kerülnek. Ez nagyon fontos, sőt talán a legfontosabb feladata. De van egy másik feladata is, és ez az épület tökéletesen kifejezi ezt is, a közigazgatásnak meghatározó szerepe van  versenyképesség erősítésében – fogalmazott a miniszter ünnepi beszédében.

Sem külsejében, sem az épületbe belépve semmi sem emlékeztet arra, hogy a József Attila utcán egykor a MÁV Kórház állt. A  Záhonyi Járási Hivatal most már egy teljesen felújított, korszerűsített épületbe költözhetett be, amelynek átadását kedden tartották meg a határmenti kisvárosban.
– A múlt sok mementót hagyott itt, sokáig kérdés volt, mit kezdjünk ezekkel az épületekkel – idézte fel Helmeczi László. Záhony polgármestere köszöntőjében azt mondta, a felújítással az épület olyan színfoltja lett a városnak, amire méltán lehetnek büszkék. A záhonyi kis járás, 20 ezer ember él itt, de a határon túli magyarokat is ellátja, ami emeli a jelentőségét.

Példás helytállás

– Előbb a honosítási eljárás, később a Covid-járványban a külhoniak oltása, majd az orosz-ukrán háború kitörése miatti menekültválság számos feladatot rótt erre a kis járási hivatalra, s büszkén mondhatjuk, jól teljesítettünk, jól vizsgáztunk. A legszebb szolgálat a közszolgálat, ez az új épület jól képzett, felkészült dolgozókkal olyan munkahely lesz, amely Európában bárhol megállná a helyét – mondta a várossá válásának 35. évfordulóját az idén ünneplő település vezetője. 
A záhonyi hivatal épületének több mint 300 millió forintos korszerűsítése egy több éves, jól átgondolt, tudatos fejlesztés része, az energetikai felújítás 36 épületet érintett.
A járási hivatal dolgozóinak elhivatottságát, szakértelmét emelte ki beszédében Román István főispán. A vármegyei kormányhivatal vezetője szólt arról az együttműködésről, közös munkáról, ami ahhoz kellett, hogy a kihívások idején is példásan helyt álljanak.

– Az államigazgatás és a közszolgálati szféra ma már fél szavakból is érti egymást, ha össze kell dolgoznunk, könnyen megtaláljuk egymással a hangot – mondta a főispán, aki felidézte, hogy a menekültválság első időszakában napi 24 órában dolgoztak azért, hogy a háború elől menekülők biztonságba kerülhessenek. – Nagyon sok érzelem kavarog bennünk, amikor erre visszagondolunk, így nem véletlen, hogy mi mindannyian békepártiak vagyunk – hangsúlyozta Román István. – Záhony az ország keleti kapuja, ami felértékeli a város a geopolitikai helyzetét, szükség volt itt egy modern járási hivatalra – emelte ki köszöntőjében dr. Tilki Attila, aki fontos beruházásnak és fejlesztésnek nevezte a járási hivatal új helyre, korszerű épületbe költözését. A térség országgyűlési képviselője is arról beszélt, a háború kitörése után olyan sok mindent láttunk, hogy csak a béke pártján állhatunk.

Legmagasabb színvonalon

– Nem először járok ilyen apropóból a vármegyében, ami jól mutatja, az itteni közigazgatás vezetői és a főispán elkötelezett, hogy javítsa a közigazgatásban dolgozók életkörülményeit, hogy az állampolgároknak kedvező találkozási pontokat teremtsenek az állammal, képviseljék azt a filozófiánkat, hogy az államnak adnia kell magára, mert a külső megjelenés, legyen az egy épület, üzenet az államról – mondta köszöntőjében Navracsics Tibor. A közigazgatási és területfejlesztési miniszter hangsúlyozta: ennek az üzenetnek csakis a legjobbnak és a legmagasabb színvonalúnak szabad lennie, azt kell kifejeznie, hogy az állam megbecsüli polgárait, értük működik. 

– Akkor is, amikor válság van. Az elmúlt években többször volt olyan helyzet, amikor Magyarországon a területi államigazgatás és az önkormányzati igazgatás, a kormányhivatalok, a járási hivatalok és az önkormányzatok, járási hivatalvezetők és polgármesterek összefogva, együtt dolgoztak azért, hogy emberéleteket mentsenek, segítséget nyújtsanak vagy csak átsegítsenek egy-egy krízishelyzeten – erősítette meg a miniszter, aki hihetetlenül büszke volt a magyar közigazgatásra. 

– Büszke voltam önökre, hiszen világosan megmutatkozott az, hogy amikor válság van, amikor a gazdaság kénytelen súlyos korlátozásokkal szembenézni, ami az emberek ezreinek, tízezreinek megélhetését kockáztatja, amikor az emberek hétköznapi élete kerül veszélybe, a megszokott keretek kérdőjeleződnek meg, akkor a közigazgatás, a sokak által unalmasnak tartott, szürkének tartott közigazgatás vitte az életet, vitte a polgárok életét. Önök voltak azok, akik 24 órán keresztül naponta folyamatosan gondoskodtak a közösségek létéről, megmaradásáról, a polgárok megsegítéséről – fejtette ki a tárcavezető. Hozzátette: az állam nem csak azért van, hogy megsegítse az embereket, ha nehéz helyzetbe kerülnek.

Versenyképességi tényező

– Ez is nagyon fontos, sőt talán a legfontosabb feladata. De van egy másik feladata is. Magyarországon általában lenézéssel szoktunk beszélni a közigazgatásról és az államról, úgy gondoljuk, hogy a piac, a trend határozza meg a versenyképességet, az termeli a jövedelmet, az teszi az emberek életét jóvá. De ha jobban megnézzük, akkor nem tud a piaci tevékenység sikeres lenni megbízható és magas színvonalú közigazgatás nélkül – mutatott rá Navracsics Tibor a közigazgatás fontosságára. Külön kiemelte a vármegyei szakemberek felkészültségét, melynek köszönhetően az ügyeket gyorsan és szakszerűen intézik.

– A megújuló intézmények, épületek azt jelentik számomra, hogy minőségibb, kulturáltabb környezetben tudjuk várni az állampolgárokat. A közigazgatásnak a lehető legszélesebb értelemben szolgálnia kell az embereket, a járási hivatal nemcsak az itt lévő közösségek megsegítését szolgálja, hanem az egész térség versenyképességének motorja is lehet – mondta a miniszter. – Az itteni szolgáltatásokkal, az itt dolgozók odafigyelésével vonzóvá tehetjük a várost, az egész gazdasági térséget, amit ugyan Trianon szétszabdalt, de önök sokkal jobban tudják, mint én, hogy valójában továbbra is egy térségként akar létezni. Ebben pedig a közigazgatás is sokat segíthet és most egy újabb lépést tettünk ennek a célnak az eléréséért – hangsúlyozta Navracsics Tibor. Az ünnepség végén a történelmi egyházak áldották meg a hivatal új épületét, ahol már fogadják az ügyfeleket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában