Diákmunka

2024.06.14. 12:45

Diákmunka: indul a szezon

Június 17-től indul a regisztráció. A diákmunka jó lehetőség a nyárra.

Szon.hu

Diákmunka: a vendéglátásban, turizmusban, mezőgazdaságban és önkormányzatoknál is dolgozhatnak a fiatalok

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

 Az idén 11. alkalommal hirdették meg a „Nyári diákmunka 2024” programot, amely lehetőséget ad a fiataloknak, hogy a szünidőben keresethez jussanak. A 16-25 év közötti nappali tagozatos, munkaviszonnyal és vállalkozási jogviszonnyal nem rendelkező fiatalok kétféle diákmunkára jelentkezhetnek a program keretében önkormányzatnál, a mezőgazdaságban, a turizmus, a vendéglátás és – újdonságként – az erdőgazdálkodás területén dolgozhatnak. Az önkormányzati diákmunka esetében legfeljebb napi 6 órában, a többinél akár napi 8 órában is vállalhatnak munkát, július elsejétől augusztus végéig legfeljebb két hónap időtartamban.

diákmunka, támogatás, kormányhivatal, regisztráció
Diákmunka – kereseti lehetőséget nyújt a fiataloknak két hónapon át. 
Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Diákmunka: regisztrálni kötelező

– Június 17-től nyílik lehetőség arra, hogy a nappali tagozatos diák a lakó- vagy tartózkodási helye szerint illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán regisztráljon diákmunkára. Ehhez magával kell vinnie személyes okmányait, érvényes diákigazolványát, vagy annak az iskolai tanulmányok befejezése miatti visszavonásakor kiadott iskolalátogatási igazolást, valamint az adókártyáját, bankszámlaszámát. A munkáltatónak nyújtott bértámogatás összege szakképzettséget igénylő munkakör esetében fejenként 244 500 forint, szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében 200 100 forint lehet. Az önkormányzati diákmunkánál a foglalkoztatóknak a munkabér 100%-át megtérítik bértámogatásként. A napi 6 óránál rövidebb munkaidőben történő foglalkoztatás esetén a támogatási összeg arányosan csökken – írja közleményében a vármegyei kormányhivatal. Hozzáteszik, a munkaadók számára a diákok munkaviszonyban történő alkalmazása esetében legfeljebb napi 8 órás foglalkoztatás támogatható. A munkabér összegének 75%-át térítik meg a foglalkoztatónak legfeljebb 2 hónap időtartamra, a fennmaradó bérköltséget a munkaadónak kell viselnie. A napi 8 óránál rövidebb munkaidőben történő foglalkoztatás esetén a támogatási összeg arányosan csökken. A munkáltatóknak is (mindkét pillér esetében) a járási hivatalok foglalkoztatási osztályán kell a tervezett foglalkoztatás megkezdése előtt a munkaerő-igényt, illetve a kérelmet benyújtaniuk. 
– A programban mintegy 3000 vármegyei diák vehet részt. Nyíregyházán önkormányzatnál és egyéb intézményeinél leginkább adminisztratív munkát végezhetnek majd a diákok pl. múzeumban, könyvtárban, művelődési házban, óvodákban szerezhetnek munkatapasztalatot. A vármegyében strandokon, segédkezhetnek rendezvényeknél, illetve szociális intézményekben foglalkozhatnak az idősekkel, illetve adminisztrációs feladatokban segíthetnek. A vármegyei kormányhivatal járási hivatalainak elérhetőségeit az alábbi linken érik el: https://kormanyhivatalok.hu/kormanyhivatalok/szabolcs-szatmar-bereg#block-csoportterkepeslistablokk. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában