vállalkozás

2024.06.17. 07:00

Diákvállalkozók: Koszossal jönne, csillogóval távozna

Diákvállalkozók: a Kocsi Locsi csapata lemossa az autót. Diákvállalkozók: fontos a társadalmi felelősségvállalás.

M. Magyar László

Diákvállalkozók: a Gyöngyszem Kft. tagjai makramé technikával ékszereket, dísztárgyakat készítenének

Fotó: Gazdag Mihály

Diákvállalkozók: a fiatalok jól tudják, nem könnyű egy vállalkozást beindítani. Nem elég egy jó ötlet, nem elég az üzleti terv elkészítése, az egészet el is kell tudni adni. Összetett munkafolyamatról van szó, amit meg kell tanulni. S minél fiatalabb korban teszi ezt valaki, annál nagyobb eséllyel léphet a vállalkozói életbe. Ezek a gondolatok késztették arra a Fiatalok Kulturális Szövetsége Ifjúsági Egyesületet, hogy indítson egy projektet ,,Képezzünk fiatal társadalmi vállalkozókat!” címmel. El is indította a programot a határon túli SF Anton Alapítvánnyal együtt, hogy a Nyíregyházán és a Partiumban élő, illetve a két térségben lakó 14-18 éves fiatalok számára vállalkozói ismereteket nyújtsanak szakemberek bevonásával. A több részből álló képzési folyamat utolsó állomását csütörtökön Nyíregyházán a Chloé New Yorkban Étterem rendezvénytermében tartották, ahol a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Széchenyi István Technikum és Kollégium 10. osztályos diákjai expó formájában mutatták be ötleteiket, illetve a vállalkozásaikat. A rendezvényen részt vettek azok a nagykárolyi középiskolás fiatalok is, akik szintén képzést kaptak vállalkozási ismeretekből, előző nap ők mutatkoztak be otthon a nyíregyházi diákoknak.

diákvállalkozók, üzleti terv, marketing, Kovács László
Diákvállalkozók: az expó megnyitóján Kovács László, Baracsi Endre, Szabó Tamás
Fotó: Gazdag Mihály

 

 

Diákvállalkozók: félúton vannak
 

A vendégeket Kovács László, a projektet megszervező Fiatalok Kulturális Szövetsége Ifjúsági Egyesület elnöke köszöntötte. Beszédét egy motivációs idézettel kezdte:

– Hidd el, megteheted, s már félúton vagy! Gyakran gondolok arra, hogy a csapatoknak az elején milyen nagy falatnak tűnt egy vállalkozás megtervezése és felépítése, de a képzéseknek köszönhetően sikerrel vették az akadályt. Szép és tartalmas út áll a fiatalok mögött. S ennek a végállomása ez az expó.

A diákok vállalkozási expóját Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Közgyűlés alelnöke nyitotta meg.

– A mai világunkban már elengedhetetlen a vállalkozói szemlélet, s éppen ezért örömmel látom, hogy milyen sok fiatal foglalkozik az alapjaival, illetve mindennapossá tételével. Számukra már fontos kifejezés az üzleti terv, a marketing. Ez az a szemlélet, amit nem lehet elég korán kezdeni, amivel nem lehet elég korán megismerkedni. Köszönöm a pedagógusok felkészítő munkáját is, hiszen ha az életre akarjuk felkészíteni a következő generációt, akkor a várható kihívásokkal meg kell ismerkedniük minél hamarabb. Örülök annak, hogy az ifjúsági egyesület hidat képezett Nagykároly és Nyíregyháza között, s ez a híd mindenkinek a hasznára válik. Bízunk abban, ha valóban kiszélesedik a schengeni határ, akkor gazdasági előnnyé és gazdasági haszonná is válik mind a két térség szempontjából. Remélem, akik itt vannak fiatalok, később ők lesznek a saját térségük és lakóhelyük gazdasági vezetői, és kovászként tudnak majd szerepelni, s a most megszerzett tudást tudják majd hasznosítani az adott közösség érdekében.

Elmondta gondolatait Szabó Tamás, Nyíregyháza kulturális referense is.

– Ahogy az idézetben elhangzott, félúton vagytok, de hogy idáig eljutottatok, nagyon sok ismerettel lettetek gazdagabbak. Létre kellett hoznotok egy vállalkozást, aminek társadalmi hatása is van. Önmagatokat is jobban megismertétek, hogy bizonyos helyzetekben mit reagáltok, valamint rengeteg olyan attitűddel is gazdagodtatok, amikkel korábban még nem találkoztatok, s mindezt a tudást már nem vehetik el tőletek – fogalmazott többek között Szabó Tamás. – Ugyanakkor a valós világ olyan területeivel is megismerkedtetek, amiket eddig nem ismertetek. Nagyon nehéz, de nagyon szép úton indultatok el. 

Köszöntötte a résztvevőket Pomichalné Piros Gyöngyvér, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Széchenyi István Technikum és Kollégium nevelési igazgatóhelyettese is.

– Ma már nagy szerepe van annak, ki hogy tudja eladni önmagát, hogy tudja eladni vállalkozását. Óriási áldozatokat, rengeteg időt, tudatosságot követel egy vállalkozás beindítása. Agyban is el kell jutni oda, hogy meg akarom csinálni, meg tudom csinálni. Természetesen sok múlik azon is, mennyire figyeltetek oda a felkészítők, a mentorok tanácsaira, figyelmeztetéseire. Minden tehetséghez kell ugyanis felkészítő is. Bármilyen tehetséges valaki, szakmai alapok nélkül nemigen tudja megvalósítani azt, amit szeretne – hangsúlyozta a középiskola igazgatóhelyettese.

diákvállalkozók, üzleti terv, marketing, Kovács László
Diákvállalkozók: A Kocsi Locsi csapata a gépjárművek lemosását vállalná 
Fotó: Gazdag Mihály

 

 

A Kocsi Locsi nevű csapat tagjai olyan szolgáltatást nyújtanának, hogy házhoz mennek kocsit mosni. 

– Főleg a kényelmes vagy a nagyon elfoglalt embereknek ajánljuk a szolgáltatásunkat. Arról is lehet szó, hogy amíg kocsi tulajdonosa értekezleten tárgyal, addig lemossuk az autóját. Mikor kijön a megbeszélésről, egy ragyogó, csillogó gépjármű várja majd – mondta el érdeklődésünk Czirják Mátyás közgazdaság és menedzsment szakos diák. – Van benne jó pár napi munkánk, sokat kellett tervezni, számolni, mire összeállt teljes egésszé a vállalkozásunk.

Pankotai Sára a Gyöngyszem Kft. csapat tagja. A vállalkozás során ékszereket és különböző tárgyakat készítenének makramé csomózással, s a munka során újrahasznosított anyagokat használnának fel. 

– Kézműves munkában gondolkodtunk, s az ötlet mindenkinek megtetszett. Egy iskolai feladat során már eljátszottunk a makramé gondolatával, így onnan is kaptunk inspirációt a vállalkozáshoz. A tárgyak – a kaspók, a kulcstartók, a fali dísztárgyak – készítésébe bevonnánk a szellemi és testi fogyatékosok embereket is, hogy jobban kötődjenek a társadalomhoz, hogy még erősebb kapcsolatban legyenek a társadalommal. – tudtuk meg Pankotai Sárától. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában