Nekrológ

2024.06.17. 09:35

Elhunyt a tanszékvezető

Szon.hu

Fotó: illusztráció: pixabay

Hetvennyolc éves korában hosszantartó, türelemmel viselt betegségben elhunyt a Nyíregyházi Egyetem nyugalmazott főiskolai tanára, dr. Nagy Mihály. 
Dr. Nagy Mihály 1946. október 11-én született Hajdúdorogon. Középiskolai tanulmányait a hajdúnánási Körösi Csoma Sándor Gimnáziumban végezte, ott kezdett el matematikával foglalkozni. Érettségi után a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem matematikus szakán folytatta, ahol bekapcsolódott a tudományos diákköri munkába. Dr. Daróczi Zoltán irányításával analízissel és információelmélettel foglalkozott. Ezzel párhuzamosan érdeklődési körébe került az akkor még csak kialakulóban lévő számítástechnika és a matematika gyakorlati alkalmazási lehetőségei. Az egyetemet elvégzése után 1973-ban került a Bessenyei György Tanárképző Főiskola Matematika Tanszékére, ahol a Számítóközpontban lett tanársegéd. 1992-ben nevezték ki a Számítástechnikai és Informatikai tanszék vezetőjévé.
Doktori dolgozatának címe: Termesztett növények produkciójának matematikai modellezése ökológiai tényezők alapján, melyet 1983-ban védett meg Summa cum laude minősítéssel. Fő kutatási témái: a biometria, az oktatóprogramok és a képességfejlesztő programok.
Rendszeresen publikálta eredményeit hazai és nemzetközi szaklapokban, részt vett neves szakmai konferenciákon.
Biometriai kutatásokban közösen dolgozott a Debreceni Agrártudományi Egyetemen dr. Szász Gábor egyetemi tanárral a Fontosabb szántóföldi növények produkciójának agroökológiai modellezése témán. 1999-ben sikeresen védte meg értekezését, 2000-ben PhD doktorrá avatták a Debreceni Egyetemen. Főiskolai tanári kinevezése ugyanebben az évben volt.
Tisztségei: Bolyai J. Matematikai Társulat Informatika Bizottságának tagja, TIT tag, NJSZT Oktatási Szakosztály vezetőségi tagja, Tanárképző Főiskolák Számítástechnikai Szakbizottságának tagja, a Magyar Tudományos Akadémia Szabolcs-Szatmár-Bereg-megyei Tudományos Testülete Alkalmazott Informatikai Albizottságának elnöke. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában