Nyíregyháza

2024.06.25. 16:30

Embert próbáló és formáló hivatás

Orvosok, egészségügyi dolgozók, védőnők munkáját köszönték meg.

Kanalas Ottilia

A gyorsan változó világ megújulásra készteti az egészségügyben dolgozókat is

Fotó: Sipeki Péter


 – Semmelweis Ignác munkássága arra tanít bennünket, hogy nyitottnak kell lennünk az újra, s a nehézségek ellenére, változó körülmények között is nap mint nap segítenünk kell az embereknek, a betegeknek és az elesetteknek – mondta Nagyné Hermányos Zsuzsanna, a Nyíregyházi Szociális Gondozási és Egészségügyi Alapellátási Központ igazgatója kedden az intézmény Semmelweis-napi ünnepségén. Az igazgató köszönőszavai utaltak arra is, hogy intézményük tavaly szeptembertől nemcsak szociális szolgáltatást nyújt a nyíregyháziaknak, hanem egészségügyi alapszolgáltatásokat is biztosítanak, így a keddi ünnepségen orvosok, egészségügyi dolgozók és védőnők munkáját is elismerték. Az iskolavédőnőket külön kiemelték, hiszen az elmúlt időszak változásaihoz rugalmasan alkalmazkodtak, és továbbra is lelkiismeretesen, magas színvonalon végzik munkájukat. 

 

Egészségünk őrei

Nem szoktak uniformisban megjelenni a dolgozók egy ünnepségen, ezért tudtuk, hogy a kék pólóba és fehér nadrágba öltözöttek valamilyen meglepetésre készülnek. A Szociális Gondozási Központban tartott Semmelweis-napot tánccal nyitották meg a dolgozók kifejezve, hogy ők mindannyian egy célért küzdenek: a rájuk bízottak megsegítéséért.  A hangulatos bemutató után az Őz utcai intézmény nagytermében már az asztalon sorakoztak a virágcsokrok, elismerő oklevelek, s persze a köszönőszavak sem maradtak el.
– Június 13-án a magyar védőnők napja, július 1-jén pedig a Semmelweis-nap ad lehetőséget arra, hogy az intézményünkben dolgozó védőnőkről és az egészségügyben dolgozókról méltóképpen megemlékezhessünk, hogy ezzel is kifejezzük elismerésünket és megbecsülésünket mindazoknak, akik ezt a nehéz, embert próbáló, de mégis magasztos és szép hivatást választották – kezdte köszöntőjét Nagyné Hermányos Zsuzsanna, az intézmény igazgatója. Majd azzal folytatta: a Magyar Védőnői Szolgálat több mint 100 éves múltra tekint vissza, a hálózat  tevékenysége nemzetközileg elismert, itthon hungarikum. A védőnők munkájának a középpontjában a családok egészségének védelme, a betegségek kialakulásának megelőzése, valamint az egészségfejlesztés áll. Ők azok, akik a várandósságtól egészen a gyermek nagykorúvá válásáig elkísérik az embert. Egészségügyi, szociális, mentálhigiénés tanácsokat nyújtanak, szűrővizsgálatokat szerveznek, védőoltásokat készítenek elő, egészségnevelő közösségi programokat szerveznek. Ezen a napon elsőként nektek mondok köszönetet. Nektek, akik az egyik legszebb hivatást választottátok, amiért nem lehet eléggé hálásnak lenni. Örömmel mondhatom el, hogy olyan munkatársakkal dolgozhatok együtt, akiknek szívügye az emberek egészsége, a rászorulók, a betegek segítése. Azt kívánom mindenkinek, hogy minél gyakrabban tapasztalja meg a becsülettel végzett munka örömét, a jót, s az ebből fakadó belső gazdagságot és a sikert, mert a ti sikeretek lesz a gondjaitokra bízottak esélye is – mondott köszönetet munkatársainak Nagyné Hermányos Zsuzsanna.

 

Korszerű körülmények között

Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével dr. Szabó Tünde országgyűlési képviselő is, aki szerint az egészségügyben dolgozók olyan értékeket képviselnek, melyeket nem lehet megkérdőjelezni: támaszt jelentenek a betegeknek, az elesetteknek. Lelki értelemben is hárul rájuk teher, mert mindig odafigyeléssel, türelemmel kell lenniük mások felé. Semmelweis küzdelmes élete és bátorsága legyen példa előttük, hiszen a tudós orvos túl mert lépni elődei tudásán, s ezzel anyák ezreit mentette meg.
Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere személyesen adta át az elismeréseket az egészségügyi dolgozóknak, védőnőknek. Azt hangsúlyozta: a város feladata, hogy a  magas színvonalú munkához a kornak megfelelő környezetet biztosítson számukra.

Új kihívások

Nyíregyházán 25 védőnő dolgozik szerte a város iskoláiban. Drotárné Koczka Erika több mint 30 éve van a pályán, elmondta: a kihívások mellett sok öröm is van ebben a szakmában. A változásokban pedig lehetőségek is rejlenek, a segítő szakmákban ugyanis elengedhetetlen a megújulás, mely formálja őket is. – A fiatalok körében folytonosan fellelhetők új jelenségek, kihívások. Az okosesz­közök túlzott használata vagy a dohányzás is ilyen, melyekről sokat kell nekik beszélnünk. Az egészségnevelés az egyik fő feladatunk, ezért arra hívjuk fel a figyelmüket, hogyan mondjanak nemet, hogyan tudják ezeket a problémákat jól kezelni. A világ gyorsan változik, s nekünk is változni kell vele. Azt is tudjuk, hogy a fiatalok felvilágosítása, tájékoztatása ma már nem merülhet ki egy előadásban, minél színesebben, minél változatosabban kell felkészülnünk a kérdéseikre – mondta a védőnő, aki azt is elárulta, bár a tanév véget ért, de a nyári táborokban egészségügyi felügyeletet tartanak majd
 

Elismerést vettek át: Dr. Kálmán Enikő ( gyermekorvos), dr. Pajkossy Ottó (háziorvos, a hajléktalanok egészségügyi ellátását végző orvos), Csép Lászlóné, Harsányiné Bacsó Regina, Filep Erika, Pappné Szikszay Valéria.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában