Időjárás

2024.06.23. 08:20

Jéggel érkezett a vihar

Több települést is letarolt a vihar

Szon.hu

A maroknyi jég

Forrás: Fotó: Milló Ferenc

Szombat este lecsapott a vihar megyénkre is. Ibrányban, Bujon és Tiszanagyfaluban is diónyi, néhol tojás nagyságú jég hullott.

Óriási vihar tarolta le szombat éjjel a vármegyénket. Információink szerint a legnagyobb csapás Ibrány, Buj és Tiszanagyfalu településeket érte, de a vármegye szinte teljes területén gondot okozott a hirtelen érkező, nagy mennyiségű csapadék és a viharos szél. A közösségi médiát elárasztották a vihart és a károkat megörökítő képek, Ibrányban például tojás nagyságú jeget fotózott az egyik lakos. Rutkai-Dér Vivien tűzoltó főhadnagy, a vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője lapunknak elmondta, vasárnap reggel nyolc óráig a katasztrófavédelem vármegyei műveletirányító központjába 145 bejelentés érkezett.

– Esősorban a viharkárokkal kapcsolatban tett bejelentést a lakosság. Vízeltávolítás, fakidőlések, továbbá tetőszerkezetek megrongálódása miatt. Hozzávetőleg 40 településről érkeztek segélyhívások, bejelentések, s ezek közül nagyon sok Ibrányból és Bujból – tájékoztatta lapunkat a szóvivő. Rutkai-Dér Vivien azt is elárulta, az említett településeken több ingatlan lakhatatlanná vált.

Hogy pontosan hány ingatlanról lehet szó, azt egyelőre nehéz lenne megmondani, hiszen folyamatban vannak a kárelhárítások, és a térségben szinte valamennyi hivatásos, önkormányzati és önkéntes egység azonnal a lakosság segítségére sietett.

Egy olvasónk videót is küldött:

A videót készítette: S. Csaba

 

Dió- és tojásnagyságú jég verte el Ibrányt

– Este 10 óra és éjfél között folyamatosan hullott a jég Ibrányban. Előbb apró szemekben, majd tojás és dió nagyságú jégdarabok pusztítottak elsősorban a város déli részén – mondta el szerkesztőségünknek Trencsényi Imre. Ibrány polgármestere hozzátette: még tart a károk felmérése, de az biztos, hogy több mint 30 ingatlanban okozott kárt a jégverés, nem csak magánlakásokat rongált meg, hanem önkormányzati épület, a gyermekház tetejét is. Kidőlt fákat, vízzel elárasztott mezőgazdasági területeket hagyott maga mögött a vihar, ami a jégverés után hajnalig heves esőzéssel folytatódott.

A maroknyi jég
Forrás: Fotó: Milló Ferenc

A kárfelszámolás, - mentés és helyreállítás már megkezdődött, arra számítanak, hogy újabb sérült ingatlanokról kapnak bejelentést.

– A katasztrófavédelem, a kincstár és a helyi védelmi bizottság vezetője is felajánlotta a segítségét a helyreállításhoz. Ahol jelentősen sérült a család otthona, ott már lecezéssel, fóliázással elkezdtük a munkát, ahogy a sérült fákat is folyamatosan szállítjuk el, takarítjuk az utakat, járdákat – tette hozzá a településvezető, aki szerint hét közepére derül ki, mekkora kárt is okozott a szombati éjszakai vihar.

Megsaccolni sem lehet a kár nagyságát Bujon

– Ilyen borzasztó viharra a település 60-70 éves lakói sem emlékeznek, Buj 800 ingatlanából több mint 200-ban okozott kárt a lezúduló jég – volt, aki 8 centi átmérőjű jégdarabot fotózott – és a hihetetlen mennyiségű eső – érzékeltette a kár nagyságát Takács László. Buj alpolgármestere, aki októbertől a település vezetője lesz, azt mondta, nagyon sok tető megsérült, tört a pala és a cserép, beáztak az épületek, több ingatlan lakhatatlanná vált. A gépjárművekben keletkezett károkat megsaccolni sem lehet, de a mezőgazdasági területeken, a betakarítás előtt álló meggyesekben, az alma, kajszi, szilva ültetvényeken is óriási pusztítást végzett a vihar.

– Egész éjszaka dolgoztunk, a bujiak egy emberként fogtak össze, hogy mentsék, ami menthető. Vasárnap délelőtt a katasztrófavédelem több egysége, mintegy félszázan segítenek a károk felszámolásában, a helyreállításban. Ami önkormányzati ingatlanunk van, azokat ideiglenesen azon családok rendelkezésére bocsájtjuk, akiknek az otthona lakhatatlanná vált. A legnagyobb bajban azok vannak, akik szerényebb anyagi körülmények között élnek, nem volt lakásbiztosításuk és az házuk vályogból épült, gyenge volt a tetőszerkezete. Amiben tudunk, ahogy erőnk és lehetőségeink engedik, nekik is minden segítséget megadunk. A katasztrófavédelem, a járási hivatal is maximálisan mellettünk áll, hogy a helyreállítás minél hamarabb megtörténhessen – tette hozzá Takács László.

Szirmai Márk azt mesélte portálunknak, hogy az eső után érkezett a hatalmas jég, ami között volt paradicsomnyi nagyságú is.

– Ekkor már tudtuk, hogy a tetőnek annyi, fél 2-kor hallottuk a reccsenéseket, hajnalban pedig teljesen leszakadt a szoba plafonja – mutatta otthonukat a buji fiatalember.

A feleségével együtt a legfontosabb az volt számukra, hogy a gyerekeket védjék, biztonságban tudják. Félelmetes és ijesztő volt, de szerencsére senki sem sérült meg.

 

A kidőlt fákat elszállítják, az utakat, járdákat takarítják
Forrás: Fotó: Trencsényi Imre
A jég beszakította több épületen a palatetőt
Tojásnagyságú jég hullott
Forrás: Fotó: Hornyikné Kató Mónika

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában