Sóstó

2024.06.17. 17:00

Szent Iván-éji mágia Sóstón

Szerelmi jóslás, koncert és édességek minden mennyiségben.

Paulina 90 perces élő koncertet ad a Sóstói Múzeumfaluban

Fotó: internet

– Sóstó három nagy attrakciójából kettő összefog! – jelentette be dr. Ulrich Attila a hétfőn a múzeumfaluban tartott sajtótájékoztatón. Nyíregyháza alpolgármestere hozzátette: a vendégszámok növelésén, megtartásán és látogatók cseréjén túl a gyógyfürdők és a skanzen együttműködésében hosszú távon rendkívüli erő rejlik.

Séta a fürdőből a skanzenbe 

S hogy mit  takar ez a közös munka, arról Matavovszky Dániel, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. vezérigazgatója elmondta: a skanzen múzeumpedagógusai szombatonként népi kézműves foglalkozásokat tartanak a Parkfürdő vendégeinek.

– Kifejezetten népszerű ez a program, így a nyár további részében is szeretnénk ezzel színesíteni a kínálatunkat. A másik együttműködés a Szent Iván-éji rendezvénnyel kapcsolatos: június 23-án, vasárnap a fürdővendégek az aznapi jegyük felmutatásával jelentős, ötven százalékos kedvezménnyel válthatnak belépőt a Sóstói Múzeumfaluba. Úgy gondolom, nagyon jól összekapcsolódik ez a két program, hiszen a jó időnek köszönhetően valószínűleg napközben számos látogatónk lesz, a fürdő zárásakor pedig kitárja kapuit a sóstói skanzen, ahová a vendégek egyszerűen átsétálhatnak. Így lesz teljes ez a nap – jegyezte meg Matavovszky Dániel.

– Ahogy az elhangzott, a családok találkozhatnak velünk a fürdő területén. Most arra ösztönözném őket, hogy napközben színezzenek, kézműveskedjenek velünk, majd zárás után jöjjenek át hozzánk a Sóstói Múzeumfaluba – vette át a szót Baloghné Szűcs Zsuzsanna, a skanzen igazgatója.

– Szent Iván éjszakája más, mint a többi, ez egy mágikus éj, amikor megpecsételődnek a szerelmek és feltárulhat a jövő. A 19.30-as kapunyitás után a látogatók elindulhatnak a szerelem útján. A párok kéz a kézben, térképünk segítségével követhetik az útvonalat, aminek végén apró ajándékkal kedveskedünk nekik. Természetesen a szerelmi jóslás sem maradhat el közben.

– Az este legédesebb időpontja a 20 óra, ekkor nyílik meg Legyen édes Sóstó! című kiállításunk. Spisák Béla cukorka- és édességkészítő mester nevét sokan ismerik. Amikor két kolléganőnk a raktárban pakolászott, előkerültek a tárgyai, és a család is felajánlott többek között egy fagyigépet, valamint egy hatalmas alumínium asztalt cukorkakészítő eszközökkel, formákkal. Úgy gondoltuk, hogy be kellene ezeket mutatni, így berendeztünk egy tárlatot. És ha már édesség, akkor máriapócsi búcsú, aminek hagyatékában erősen megjelennek a hagyományos nyalánkságok. Sőt, az idén 101 éves a szerencsi csokigyár,  mindezekkel találkozhat a tárlat közönsége. A jármi kiállítótér elé varázsolunk egy édességes udvart, ahol bemutatkoznak a Westsik Vilmos Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola tanulói.

Tűzugrás és csillagles

– Este kilenckor a debreceni Sárkánylányok tűzzsonglőr csapata kápráztatja el a látogatókat, utánuk lép színpadra Paulina, 23 órától pedig kezdődik a tűzugrás a Nyírség Táncegyüttes fiataljainak segítségével. Velünk lesz az Arcturus Csillagászati Egyesület, ami speciális távcsövekkel és számos érdekességgel készül erre az alkalomra a tarpai portánkon – ismertette a programokat Baloghné Szűcs Zsuzsanna.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában