Nyírmada

2024.06.24. 20:50

Tüzes és mágikus éjszaka

Megelevenedtek a Szent Iván-éji népszokások Nyírmadán.

Szon.hu

A tűzzsonglőrök látványos show-t adtak

Fotó: Leskó Lambert

A pogány világban a nyárközépi vagy Szent Iván-éji tűzgyújtás a megtisztulást az újjászületést jelképezte. Éjjel hatalmas örömtüzeket gyújtottak, amelyeket körbetáncoltak, égő faágakkal megkerülték a szántóföldeket a jövendő bő termés reményében, vagy lángoló kereket gurítottak alá a dombokon.

 

Fáklyás felvonulás is volt

A tűzé volt a főszerep Nyírmadán is június 23-án, vasárnap este, sötétedés előtt azonban számos program várta még a családokat. Kora délutántól ugrálóvár és különböző játékok várták a gyerekeket a művelődési ház előtti téren. Az intézmény munkatársai sokat meséltek a Szent Iván-ünnephez kapcsolódó néphagyományokról, majd zene következett: 20 órától Csernák Tibor és Mónika műsora alapozta meg a hangulatot. Sötétedés után a meghívott tűzzsonglőrök látványos show-t adtak, produkciójukat látva tátva maradt minden száj. A rendezvény a hagyományos fáklyás felvonulással ért véget – tudatta Tóth Judit, a művelődési ház vezetője. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában