Nyíregyháza

2024.06.22. 15:30

Vasmadárral szelnék az eget

A nyár elején sem maradhat el a már hagyománnyá vált nyílt nap a repülőtéren.

Miklós István

A repülőgép-szimulátor mindig elvarázsolja a Nyíregyházi Repülőtér nyílt napjára kilátogatókat

Forrás: Fotó: Sipeki Péter

Ismét megnyitotta kapuit az érdeklődő fiatalok előtt a Nyíregyházi Repülőtér. A már hagyománnyá vált nyílt napra rengetegen érkeztek szombaton, és nem csupán a magyar diákságot érdekelte a pilótaképzés kihívásokkal és élményekkel teli világa. A hazaiak mellett, szlovákok, horvátok és románok is jöttek a rendezvényre, ami az idén a már megszokott, változatos program mellett egy meglepetést is tartogatott a résztvevőknek.

Mint ismert, Nyíregyházán több mint fél évszázados múltra tekint vissza a pilótaképzés, és bár az első évtizedek a mezőgazdasági pilóták oktatásáról szóltak, az 1990-es évektől a kereskedelmi pilóták képzése lett a vezérfonal. Horváth Tibor, a Tréner Kft. training managere lapunknak elmondta, az esemény kiváló lehetőség arra, hogy az érdeklődők közelebbről is megismerhessék a jelenlegi változatos képzési palettát.

Meglepetéssel készültek

– Ezzel kapcsolatban egész évben sok kérdést kapunk a fiatalokról, ám a nyílt napon mindenki választ kaphat ezekre. Az előadásokon bemutatkozhatunk a jövő szép reményű pilótáinak, de ki lehet próbálni a repülőgép-szimulátort, és próbaoktatást is tartunk. Ennek köszönhetően a diákok testközelből tapasztalhatják, mire számítsanak, ha hozzánk jelentkeznek – tudatta Horváth Tibor, aki azt is elárulta, egy sztárvendéggel is készültek a repülőtérre látogatóknak, ugyanis 13 órától az ismert youtuber és pilóta, Captain Joe tartott előadást.

– Captain Joe a világ egyik legnépszerűbb tartalom-előállítója, akit több mint kétmillióan követnek a legnépszerűbb videómegosztó portálon. A videói a repülésről szólnak, hiszen ő maga is hivatásos pilóta. Egy közel kétórás előadással készült a fiataloknak, akik így valóban első kézből tudhatják meg, miért érdemes egy légitársaságnál pilótának lenni. A pályaorientáció a rendezvényünk egyik fő célja, és úgy vélem, a kollégák és a Captain Joe előadásai minden kérdést megválaszoltak, ami a látogatókban megfogalmazódott.

Óriási érdeklődés

És ha már érdeklődők: a korábbi mellett egy új parkolót is kialakítottak a nyílt napra érkezőknek, és ottjártunkkor olyan sokan érkeztek a rendezvényre, hogy az új terület is pillanatok alatt megtelt. Horváth Tibor szerint a résztvevők egy része a programok miatt érkezik, ám szép számmal akadnak olyanok, akik fiatal koruk ellenére megingathatatlanul pilótaként képzelik el a jövőjüket.

Közéjük tartozik Adrian Popescu is, aki Romániából utazott a vármegyeszékhelyre, hogy közelebbről is megismerje a repülés világát.

– Meglehetősen korán keltem a nyílt nap miatt, hosszú volt az út, de minden perce megérte, hogy itt lehessek. Lenyűgözött a szimulátor látványa, ahogy az is, mennyire realisztikusan mutatja meg, milyen egy utasszállító repülőgépet vezetni. Már a megnyitó előtt láttam a le-felszálló kisrepülőket, ami szintén nagy élmény volt, eddig soha nem kerülhettem ilyen közel egy repülőhöz sem. Ugyanakkor az esemény izgalmas része mellett a többi programelem és előadás is érdekel, szeretnék minél többet megtudni az induló képzésekről – mesélte lapunknak a román fiatalember. Ahogy fogalmazott, az angoltudása még egy kicsit „rozsdás”, ebben mindenképpen fejlődnie kell, ha egy vasmadár fedélzetén szeretné szelni az eget.

– Tudom, ez egy alapvető feltétele annak, hogy pilóta lehessek, hiszen a légi kommunikáció nyelve az angol. A nyáron nagy hangsúlyt fektetek majd erre. A középiskolát a következő tanévben fejezem be, és remélhetőleg, hamarosan a pilótaképzésben tanulhatok tovább – tette hozzá.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában