Kósa Ferenc Kossuth-díjas filmrendezőre emlékeznek

2019.05.22. 13:40

Megjelent a Szemle új száma

Költészet, politika, történelem – ezek a címszavai a Szabolcs-szatmár-beregi Szemle legújabb számának.

A közelmúltban elhunyt Kósa Ferenc Kossuth-díjas filmrendezőre emlékezik a Szabolcs-szatmár-beregi Szemle most megjelent száma egy pódiumbeszélgetés leiratával, amelyben Kósa Ferenc Ratkó József költővel beszélgetett a költészet és a politika felelősségéről 1980 februárjában a megyei művelődési központban, Nyíregyházán. A szemle hasábjain Kührner Éva könyvtáros, tanár az 1918-as Károly Király gyermeknyaraltatási akció Szabolcs megyei történetét dolgozta fel: a Monarchia több tízezer 6–12 éves gyermekét kívánták hatheti csereüdülésre küldeni; a magyarokat a tengerpartra és az ún. „fenyves vidékre”, az osztrákokat a magyar falvakba.

Korának híres nyomdája volt

Az olvasó megismerkedhet továbbá Bordé Katalin kutató-könyvtáros írásával, aki a híres nyíregyházi Jóba Nyomda történetét követi a felemelkedéstől az elárverezésig, amely egy évszázada a megye legjobb nyomdája volt. Itt készült többek között a Nyírvidék és számtalan közigazgatási nyomtatvány több megye számára, s tavaly óta a Nyíregyházi Települési Értéktár őrzi emlékét. Holmár Zoltán történész a fehérgyarmati első világháborús emlékmű építésének regénybe illő történetét dolgozta fel.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában