Interjú Sebestyén Mártával

2019.08.25. 11:30

Szárnyalt a Kossuth-díjas művésznő lelke a szabolcs-szatmár-beregi templomokban

Sebestyén Márta is részt vett az édesanyjával a Kodály Társaság megyei tagcsoportjának kirándulásán.

Sebestyén Márta és az édesanyja, Sebestyénné Farkas Ilona a Kodály-iskolában | Fotó: M. Magyar László

Megyénkben vendégeskedett a közelmúltban Sebestyén Márta Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar népdalénekes, előadóművész és az édesanyja, Sebestyénné Farkas Ilona karvezető, Kodály Zoltán utolsó tanítványainak egyike, a hazai zenepedagógia egyik ikonikus alakja. A Magyar Kodály Társaság tagjaiként érkeztek Nyíregyházára, ahol részt vettek a Cantemus Kórus egyik próbáján és hangversenyén, valamint ott voltak a Kodály Társaság megyei tagcsoportjának a szatmári templomokat felkereső kirándulásán is. A Cantemus Kórus hangversenye után nyilatkozott szerkesztőségünknek Sebestyén Márta.

Sebestyén Márta és az édesanyja, Sebestyénné Farkas Ilona a Kodály-iskolában | Fotó: M. Magyar László

 

Miért érezte fontosnak, hogy részt vegyen a Magyar Kodály Társaság megyénkbeli rendezvényén?

Édesanyám a Magyar Kodály Társaság elnökségi tagja, s egyébként is Kodály Zoltán bűvöletében nőttem fel, mindennapi téma volt otthon Kodály Zoltán. A Kodály Társaság eseményeit figyelemmel kísérem, s ha tehetem, személyesen is részt veszek azokon. Úgy voltam vele, szívesen eljövök Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe is, mert az utazás feltöltődést jelent, újabb és újabb impulzusok érnek, sok kedves embert ismerhetek meg, s mindez nagyon fontos még egy olyan utazó művésznek is, mint amilyen én vagyok. Szabó Dénessel és kórusával utoljára tavasszal a Budapesti Fesztiválzenekar külföldi turnéin találkoztam. Nagyon vártam már, hogy a tavaszi szép élmények után ismét találkozhassam velük, valamint civilként élvezhessem a kirándulás gazdag és tartalmas programját.

Mit jelent önnek Nyíregyháza és a megye?

Nyíregyházán már gyermekkoromban is sokat vendégeskedtem, az anyai nagyszüleim ugyanis itt voltak tanítók, a tanítóképző főiskoláról mentek nyugdíjba. A nagypapámnak, Farkas Istvánnak még emléktáblát is állítottak. Az emléktábla avatására Jánosi Zoltán rektor meghívott bennünket is. A megemlékezésen ott voltak az utolsó osztályának egykori diákjai is, az a sok idős férfi gyönyörűen énekelt. Emlékszem, sokat meséltek nagypapámról, s én nagyon büszke voltam. A nagyszüleim az Arany János utcában laktak, s természetesen a sóstói kirándulások sosem maradtak el. Bár sok-sok év eltelt azóta, de valahányszor Nyíregyházára jövök, melegebb érzések fognak el. S az, hogy itt a megyében mennyi csoda van, az hihetetlen. Mikor fellépésre jövök, nincs időm az értékek felfedezésére. Most, hogy civilként érkezhettem, s kimondottan a templomok megnézésére szépen felépített program várt reánk, ez számomra ajándék volt.

A sok szép élmény közül melyiket emelné ki?

Azt hittem, hogy az élményt nem lehet már fokozni, de dr. Sipos László erre mindig rácáfolt, ő vezetett ugyanis bennünket. Nagyon nagy tudású ember, ugyanakkor úgy tud beszélni, hogy egy percig nem unalmas. Ittuk a szavait, s közben azon merengtünk, hogy ennek a régiónak miért nincs vajon nagyobb hírverése. Valahogy sokkal jobban kellene propagálni ezeket az értékeket. Bár rossz utakon zötykölődtünk, de kárpótoltak bennünket a csodák, amelyekre sokkal jobban oda kellene figyelni. Sok szép kulturális eseményt is lehetne felfűzni ezekre a templomokra. Az embernek a lelke szárnyalt a templomokban.

A megyében láthatjuk-e koncerten mostanában?

Őszintén szólva ez csak annak a kérdése, hogy valaki meghívjon. Nyilván ehhez bensőséges, ünnepi hangulat kell, a nagy nyári fesztiválok engem nem érdekelnek. A nyári fesztiválokon sem mint befogadó, sem mint fellépő nem szeretnék lenni. Abban biztos vagyok, hogy nagyon sok embernek van igénye a nagy nyári hejehujázások közepette is bensőséges élményre.

Hogy tetszett a művésznőnek a Cantemus Kórus koncertje?

Csodálója vagyok mindannak, amit Szabó Dénes művel. Hogyha annak idején ő ezt nem vállalja fel, ha nincs egy csomó véletlen sorsszerű az életében, most mennyivel szegényebb lenne ez az ország! Csodálatos, hogy felvette ezt a kesztyűt, beletanult a Kodály-módszerbe, s oly csodálatosan ért hozzá… Elég egy szemöldökrántás, egy kacsintás, egy huncut kifejezés, és ezek a lányok olvadoznak, a tenyeréből esznek, repülnek és mindenre hajlandóak és képesek. Ezt máshogy nem lehet csinálni, csak hatalmas szívvel és lélekkel, óriási elkötelezettséggel.

M. Magyar László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában