Kabay János-díj

2019.12.12. 16:12

A tudományos élet kiválóságait díjazták

Veres József és dr. Tarján Péter vehették át a MTESZ megyei egyesületének Kabay-díját.

Fotó: Sipeki Péter

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a tudományos tevékenységek, illetve a tudományért dolgozók jelentőségét, ahogy az is fontos, hogy az elért eredmények a lehető legtöbb emberhez jussanak el – mondta az MTESZ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesület csütörtöki ünnepi, díjátadó ülésén Szabó István, a megyei közgyűlés alelnöke, és hozzátette: azzal, hogy a szervezet minden évben elismeréseket ad át az arra érdemes tagjainak, a saját közösségének rangját is emeli.

 

Víz és atom

Ebben az évben az egyesület Kabay János-díját a Magyar Hidrológiai Társaság tagja, Veres József és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat tagja, dr. Tarján Péter vehették át.

Veres József három évtizede foglalkozik vízvédelmi és vízgazdálkodási kérdésekkel – azon dolgozik, hogy összhangot teremtsen a társadalmi és a környezetvédelmi igények között, és ezzel segítse az itt élőket.

– Szabolcs-Szatmár-Beregben különösen nagy jelentősége van ennek a kérdésnek, hiszen nagyon sokan élnek a mezőgazdaságból, és nem mindegy, hogy milyen az a vízkészlet, amit erre a célra használhatnak, de természetesen az a legfontosabb, hogy kiváló minőségű legyen az ivóvíz. Itt a vízdiplomáciának is fontos szerep jut, hiszen megyénk három országgal határos, így a folyóink minősége sokszor nemcsak a mi munkánktól függ – mondta Veres József.

Dr. Tarján Péter ún. nagyenergiás fizikával foglalkozik: nagyon leegyszerűsítve azt kutatja, hogyan keletkeznek a részecskék, és hogy miből áll a világ. – Ez egy alapkutatás, aminek nincs közvetlen hatása a mindennapjainkra – most legalábbis, mert az elmúlt évtizedek bebizonyították, hogy sok alapkutatás eredménye épült be később az életünkbe – mondta.

KM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában