Szabolcs-szatmár-beregi Szemle

2019.12.18. 13:33

Móricz Zsigmond a friss szám egyik főszereplője

Tíz értékes elő­adás szerkesztett változata olvasható Móricz Zsigmondról, illetve munkásságáról a Szabolcs-szatmár-beregi Szemle, a megyei önkormányzat negyedéves folyóirata most megjelent idei 4. számában.

Szeptemberben ugyanis Móricz Zsigmond születésének 140. évfordulója alkalmából a megyei könyvtár, a Nyíregyházi Egyetem és az Irodalomtörténeti Társaság tudományos konferenciát rendezett.

Újraértelmezés

Móricz Zsigmond „újraolvasása”, újraértelmezése bő évtizeddel ezelőtt kezdődött. A realista népi írónak tartott Móriczot az érdeklődők új aspektusokból kezdték újraolvasni, értelmezni, kutatni, addig ismeretlen írásai (naplói) jelentek meg, s az új megvilágításban reneszánszát éli az író – ezt elemzik a szerzők.

„Demokrácia és a többségi döntés dilemmái” címmel írt esszét Nagy Levente a folyóirat Filozófia rovatában, Marik Sándor Turi Gáborral, az 1989-es páneurópai piknik egyik szervezőjével készített interjút. Karádi Zsolt a fiatal költőt, Nagy Gábort mutatja be, aki az idén a Ratkó József-díjat kapta, Habarics Béla gyönyörű természetfotóit Kiss Kálmán méltatja. A recenziórovat érdekessége Máriás József írása, aki Kopka János, a Kelet-Magyarország korábbi főszerkesztője „Önkiadás – Egy politikaviselt vidéki újságíró jegyzettöredékei” című új könyvéről ír szubjektív ismertetőt.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában