Hyppolit

2020.02.21. 16:18

A pedáns komornyik humorban gazdag története Nyírbátorban

Mikó István rendezésében láthatja a nyírbátori közönség a klasszikus vígjátékot.

Kiváló színészek egy remek darabban

Fotó: Turay Ida Színház

Schneider Mátyás fuvarozó egyik napról a másikra sikeres lesz. Gazdagságát azonban megkeseríti, hogy felesége egy grófi lakájt szerződtet, mert nagypolgári életet akar élni.

Az arisztokrata családoknál szolgáló Hyp­polit megjelenése az újgazdag Schneider-házban számos nevettető, mulatságos helyzetre ad alkalmat.

A pedáns komornyik mellett további bonyodalmakat okoz Nagy András mérnök, aki szerelmes Terkába, ezért inkognitóban dolgozik a cégnél, hogy a főnök lánya közelében lehessen. Schneiderné azonban már kinézett Terkának egy „jó partit”, Makátshoz, a jó családból származó udvarlóhoz akarja adni. A dolgok persze – ahogy egy jó vígjátékhoz illik – a végén szépen elrendeződnek, s otthon a nézők nagy része nevetve idézi fel a ma már klasszikus mondatot: „holnaptól a hagymát is hagymával eszem”.

A Hyp­polit, a lakáj című zenés vígjátékot a Turay Ida Színház társulatának előadásában láthatja a nyírbátori kulturális központ közönsége március 31-én és április 1-jén 19 órától.

A legjobb magyar filmek egyike

A Hyp­polit, a lakáj című filmet 1931-ben mutatták be. A második magyar hangosfilm nagy sztárokat vonultatott fel: a Németországból hazatért Székely Istvánt, a slágerzeneszerző Eisemann Mihályt, a korszak legnagyobb operatőrét, Eiben Istvánt és a forgatókönyvíró Nóti Károlyt. Mellettük három legendás színész tűnik fel a vásznon, Csortos Gyula, Kabos Gyula és Jávor Pál.

A filmet 2000-ben beválasztották az Új Budapesti Tizenkettőbe, 2012-ben pedig bekerült a Magyar Művészeti Akadémia tagjai által kiválasztott legjobb ötvenhárom magyar alkotás közé.

Fenyvessy Éva (a filmben Terka) megérte a film digitális restaurálását, és még láthatta a bemutatót. Nem sokkal utána hunyt el – olvasható a Wikipédián.

Sokan még ma is úgy hiszik, hogy a Hyp­polit volt az első magyar hangosfilm. Valójában néhány hónappal a forgatását megelőzően, 1930 tavaszán a Hunnia már elkészítette Jávor Pállal A kék bálvány című komédiát, de a filmet csak másfél évvel később vetítették a filmszínházak. Mivel A kék bálvány nem hozta meg a várt sikert, ellentétben a Hyp­polittal, előbbi hamar feledésbe is merült.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában