Szabolcs-Szatmár-Bereg

2020.05.07. 17:29

Szamosköz, 1970: a nagy árvíz emléke…

Tizenöt szerző tizenöt írását közli a Szabolcs-Szatmár-Beregi Szemle most megjelent, idei első száma.

A folyóirat vezető tanulmányát az 1970-es tisza–szamosközi árvíz ötvenedik évfordulója alkalmából Szlávik Lajos hidrológus mérnök írta, aki fél évszázada az egyetemi diplomaosztóról indult a védvonalakra, később a vízügyi igazgatóság vezetője volt, 1990 után pedig a vízügyi felsőoktatásban dolgozott.

A jövő kutatóinak

Egyebek mellett a szerző dolgozta ki az árvízi szükségtározók modelljét, irányította is azok megvalósítását. Nemcsak személyes tapasztalataiból, hanem kutatásaiból is táplálkozik a Szemle tanulmánya, amely sok fényképpel, a szakirodalom felsorolásával az érdeklődőknek és a jövő kutatóinak is kiindulópontja lehet.

A folyóirat a továbbiakban közli Gróh Gáspár irodalomtörténész, a Magyar Szemle főszerkesztője gondolatgazdag beszédét, amely az idei magyar kultúra napja megnyitójaként hangzott el Nyíregyházán.

A Szemle interjúját a nyíregyházi születésű Bartha Dénes professzorral, a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának intézetigazgatójával, az erdők tudósával a természetvédelemről készítette Marik Sándor.

A megyei könyvtár honlapján is

Az idei Mészöly-díjas Csabai László és az Artisjus irodalmi díj ez évi kitüntetettje, Kováts Judit egy-egy írása is olvasható a folyóiratban.

A Szemle új száma mostantól a nyomtatott megjelenéssel egy időben ingyenesen olvasható a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár honlapján is.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában