autósmozi

2020.07.03. 20:00

A szélvédő mögül más a mozi varázsa

A kabalási domboldal mellett éveken át üzemelt autósmozi, de ez már csak emlék.

FILE - In this June 26, 2014, file photo, movie-goers watch "How to Train Your Dragon 2," at the Saco Drive-In in Saco, Maine. The drive-in theater, long a dwindling nostalgia act in a multiplex world, is experiencing a momentary return to prominence. With nearly all of the nation’s movie theaters shuttered due to the pandemic, some drive-ins are the only show in town. (AP Photo/Robert F. Bukaty, File)

Forrás: AP Photo/Robert F. Bukaty

Fotó: Robert F. Bukaty

Meghökkentő bejegyzéssel szembesül, aki a honi autósmozik után keresgél a világhálón. Mindössze 3 éve írták: „Akár a nyíregyházi állatkert meglátogatása utáni fáradalmakat is kipihenhetjük a nyírpazonyi autósmoziban, és a filmnézést egy jó kis vacsorával is egybeköthetjük, hiszen a mozi egy jó hírű étterem mellett található.

Csupán tíz percet kell autóznunk Nyíregyházától, hogy odajussunk, lehetőleg egy órácskával kezdés előtt, hogy biztosan legyen helyünk – a mozi 60 autó befogadására képes.

Akár a film alatt is rendelhetünk az étteremből pizzát, amit futárok szállítanak a megfelelő autóhoz.” Hol van már ez? Már akkor sem volt aktuális a poszt, most pedig végképp csak nosztalgiázni lehet.

Csalogató slágerfilmek

– Gyerekkoromban az autósmozi helyén volt egy melegedőhely. Aztán két szakaszban működött éveken át a kabalási részen a mozi az étterem, a bisztró mellett. Nagyon hangulatos volt, szívesen gondolok vissza rá – fejtegette Dubay László, Nyírpazony polgármestere.

– A domb tövében emlékeim szerint az 1980-as évek végén, az 1990-es esztendők elején vetítettek főleg amerikai slágerfilmeket. Sok Walt Disney-filmmel csalogatták a fiatalabb korosztály tagjait.

De nagy sikerük volt a Bud Spencer és Terence Hill főszereplésével bemutatott filmvígjátékoknak is. Aztán hosszú évekig szünetelt az autósmozi, majd 2011 körül újraindult hétvégenként.

– Miután a kocsik elfoglalták a helyüket a vetítővászon előtt, a belépő mellé kaptak egy adatot arról, hogy a rádió­jukat melyik frekvenciára kell beállítani.

Tehát láttuk a filmet jó nagy felbontásban, a hanghatást pedig az autóból élvezhettük. A mozgóbüféstől lehetett venni csupa olyat, amit általában a moziban szoktak árulni. Jó visszagondolni arra az időszakra, hangulatos esték voltak. Ám ez már csak a múlt... – sóhajtott nagyot Dubay László.

Ebben a hónapban három autósmozi nyílt Budapesten: a Westend külső parkolójában, az Újpesti Piac előtti zárt területen és az Árkád tetején. Az előző években Magyarországon jellemzően csak a nyaralóhelyeken rendeztek alkalmi vetítéseket.

A változás biztos jele, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz az idén eddig beérkezett engedélykérelmek száma meghaladja a tavaly összesen beadottakét.

A koronavírus-járványhelyzet után terjedtek el az autósmozik. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól megtudtuk, hogy a vidéki helyszínek között többek között Baja, a budakalászi Lupa-tó, Celldömölk, Dunakeszi, Lajosmizse, Nagyvázsony, Ráckeve és Tatabánya is szerepel.

Mivel a vetítéseken a filmek hangsávja az autórádiókon szólal meg, ezért minden autósmozinak szüksége van egy URH-FM frekvenciára, amelyen sugározhat, így minden autósmozis vetítést a rádiófrekvenciák kiosztásáért felelős NMHH-val kell engedélyeztetni.

Az engedélykérelmet bárki benyújthatja az NMHH honlapjáról letölthető kérelemminta alapján, a kitöltött űrlapot postán, faxon vagy az NMHH elektronikus adatkapuján regisztrálva is eljuttathatja a hatósághoz.

Gyökeret verhet

Az engedélyeztetés illetékmentes, de a működő autós­mozik üzemeltetőinek frekvenciahasználati díjat kell fizetniük. Ennek mértékét rendelet szabályozza, így ennek alapján számítják ki a pontos díjat, figyelembe véve az adóantenna magasságát és a kisugárzott teljesítményt.

Mivel az autósmozik kis területet lefedő, így többnyire 10 méternél alacsonyabb anten­nákkal, 1 watt körüli kisugárzott teljesítménnyel működnek, az összeg legtöbbször az ezer forintot sem haladja meg.

Nagyobb területet lefedő egyedi kérelmek esetén, például az augusztus 20-i körmenet vagy egy ­Forma–1-es futam szervezésére szolgáló műsorszóró frekvenciánál ugyanez a díj ennek körülbelül a tízszerese.

A hatóságtól megtudtuk, hogy a rádióengedélyezéskor a frekvenciát ők jelölik ki. Az autósmozi előnye, hogy a kis hatótávolság miatt akár Budapesten belül, egymástól távolabbi kerületekben is zavarmentesen használható egyszerre ugyanaz a frekvencia.

Arra lehet számítani, hogy az itthon eddig különlegességnek számító műfaj gyökeret verhet, hiszen ez a sajátos, hibrid megoldás egy biztonságos, zárt térben működtethető közösségi élményt, kimozdulási lehetőséget teremt.

Új lendületet kaptak

Az ötvenes-hatvanas évek Amerikájában fénykorát élő szabadtéri, gépkocsiból nézett és autósrádión hallgatott filmekre szóló ­jegyeladások tavasszal világszerte új lendületet kaptak, bár ez az Egyesült Államok mellett azokban az országokban volt látványos, ahol már korábban meghonosodott a műfaj, például Németországban és Dél-Koreában.

LTL


Szubjektív

„Lassan lett sötét, s úgy látszik, megmaradt végig, és egyre többen nyúlkálunk a perecekért, a szomszéd átfolyik a karos­széken, és előttünk a törpe is az égig ér” – a slágerszöveghez passzol a V’Moto-Rock örökzöld dallama, már csak hozzá kell illeszteni a mozis zsánerképet. Nem is oly rég még egészen mást jelentett a filmvászon előtt ülni, mint manapság. A sorozatbarátok a szobájuk mélyéből ritkán mozdulnak ki, a letöltések világában inkább választják az otthon melegét, mint a közösségi élményt popcornillattal, chipses zacskók zajával. A multiplexes mozik működtetőinek is komoly kihívás megtölteni a széksorokat a módosult járványügyi előírások mellett. Az autós cinemáknál végképp irreálisnak tűnik a kasszasiker fogalma, ott inkább a különleges élményt kell megfizetni. A kabalási vetítések egy letűnt kor mementóinak számítanak. Manapság a fővárosig kell kocsikáznia annak, aki efféle retro feelingre vágyik. Ha pedig mégsem tetszik az alkotás, békésen szundikálhat a döntött ülésen, vagy akár előveheti a laptopját, és megnézhet rajta egy másikat a fülhallgatóval. Átalakultak a szokások a mozizásban is, új sebességi fokozatba kapcsoltunk, életünk filmje másképp pereg tovább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában