Évforduló

2020.07.02. 13:35

Megfürödni a fényében

Móricz Zsigmond születésének 141. évfordulójára emlékeztek a megyei könyvtár előtti téren csütörtökön.

Fotó: Sipeki Péter

– Móricz Zsigmond gazdag életművet hagyott hátra, nekünk pedig küldetésünk, hogy a XX. századi realista prózairodalom legismertebb alakjának kulturális örökségét megőrizzük, ápoljuk és továbbadjuk. Ez szívesen vállalt kötelezettségünk – mondta köszöntőjében Tomasovszki Anita. A megyei könyvtár igazgatója hozzátette: intézményük hely­ismereti gyűjteményét gazdagítja az a 227 Móricz-mű, melyből százötven első kiadású. A kéziratokat, leveleket, jegyzeteket az író legidősebb lánya, Móricz Virág ajándékozta a könyvtárnak.

 

Maga elé helyezte az ügyet

– Móricz mind materiális, mind szellemi értelemben találkozási pont. Kő Pál készítette szobra a megyei könyvtár előtt áll, ahol a legkülönbözőbb érdeklődési körű emberek hozzáférhetnek ahhoz a tudáshoz, amelyre szükségük van. Mert tudni, megismerni, megérteni vágynak, akárcsak Móricz Zsigmond, aki egész életében tudatosítani, megértetni és megismertetni akart – hangsúlyozta dr. Mercs István. Az író nevét viselő kulturális egyesület elnöke ünnepi beszédében kifejtette: Móricz élete során rengeteg emberrel találkozott, és ugyanolyan egyszerűséggel, bölcsességgel beszélt a parasztokkal, mint a miniszterekkel. Szerény ember volt, s bár képes volt megtölteni a legnagyobb termeket, tudta, hogy az érdeklődés csak részben szól a személyének, s nagyobb részt azoknak az ügyeknek, amiket felvállalt.

– Amivel túlélte azokat a közszereplőket, akikről naplójában olyan vitriolos tollal írt, az az, hogy az ügyet mindig maga elé helyezte. Ilyen volt, amikor azért harcolt, hogy a bokortanyák Nyíregyházához és a megyéhez tartozzanak. Amikor a szatmári parasztemberek sorsáról, életük nehézségéről írt, nem azért tette, hogy lájkokat, szavazatokat szerezzen valamilyen fórumon, hanem azért, mert úgy gondolta, erről beszélnie kell.

– Bár Orwell azt írta, hogy a hatalom célja maga a hatalom, ez egy ironikus mondat. A hatalom célja az, hogy jó ügyeket szolgáljon, hogy azokat a problémákat, melyek a legtökéletesebb világban is felmerülnek, közösen oldjuk meg. Móricz Zsigmond hatalmas ember volt, ha megjelent valahol, amikor beszélt, azok is figyeltek rá, akik esetleg nem értettek vele egyet, és azok is próbáltak a fényében megfürödni – mutatott rá dr. Mercs István.

Szabó Veronika szavalata után a megemlékezők megkoszorúzták Móricz Zsigmond szobrát, s fejet hajtottak az író tiszteletére.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában