Nyíregyháza

2021.04.13. 15:34

Élő népművészet: kiállítás a virtuális térben

Lenyűgöző népművészeti, kézműves alkotások töltik be a Hagyományok Háza tereit.

KM

Forrás: Hagyományok Háza

A magyarországi népművészetből táplálkozó tárgyalkotó mozgalom erejét mutatja, hogy az elmúlt fél évszázadban ötévente, újonnan készített minőségi tárgyakkal képes megtölteni a kiállítótereket.

Az alkotói utak különbözőek lehetnek, de bármelyiken is járunk, az alapok hármas követelményét mindig szem előtt kell tartanunk: ezek a hagyomány, a tehetség és a mesterségbeli tudás. A kortárs népi iparművészetnek továbbra is meghatározó alapja a történeti hagyomány, amely mindig csak a közösség esztétikai szűrőjén keresztül nyert befogadást.

Három alappillér

Fontos, hogy napjaink népművészeti alkotásai legyenek esztétikailag nyitottak, érzékenyek az új iránt, de sohase veszítsék el a népművészeti hagyományban gyökerező értékeiket. A harmadik alappillér a mesterségbeli tudás, a tárgy mívessége. Évszázadok alatt minden szakágnak kialakultak a kézműves technikái, melyek meghatározó jegyekkel látják el a népművészeti tárgyakat. A jövőben alkotóknak és bírálóknak továbbra is szigorúan kell ragaszkodniuk ehhez a mívességhez, mely a tárgyak értékét adja.

A Hagyományok Háza szinte minden terét betöltő tizenhetedik Élő népművészet kiállítás 1533 tárgyon vagy tárgyegyüttesen, 2192 alkotáson keresztül mutatja be népi iparművészetünk sokszínűségét. A tárlatot a koronavírus-járvány miatt ebben az évben online tekinthetik meg az érdeklődők április 22-étől. Jövő hét csütörtökön 18 órától a Hagyományok Háza Facebook-oldalán ingyenes virtuális megnyitóra és tárlatvezetésre várják a népművészet és a népi iparművészet szerelmeseit. A tárlat augusztus 24-éig elérhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában