Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.05.18. 20:00

Újdonságokkal készülő múzeumok

Friss időszaki kiállításokkal és a biztonságot szem előtt tartva csillapítják a kulturális éhséget a múzeumok.

MI, MJ

A Jósa András Múzeum új tárlatokkal várja az érdeklődőket | Fotó: KM-archív

Fotó: Pusztai Sándor

Világszerte több mint száz országban ünneplik a Múzeumok Nemzetközi Világnapját május 18-án. Az eseményt azzal a céllal hozták létre, hogy felhívják a figyelmet a múzeumok mint a társadalom fejlődését szolgáló intézmények fontosságára. A kultúra szerelmesei megyénk több pontján is tartalmasan tölthetik az idejüket, ugyanis a május elsején újranyitó múzeumok a legtöbb helyen újdonságokkal várják a látogatókat.

Sok a teendő

Varga János, a Beregi Múzeum igazgatója elmondta, nagyon várják a látogatókat.

– A biztonságra törekszünk, és szeretnénk, ha minél többen keresnének fel minket. A múzeumok világnapjára külön nem készültünk, de az állandó kiállításainkkal, illetve egy régebben létrehozott időszaki tárlattal várjuk a kultúra szerelmeseit. Az egyik időszaki kiállítás sajnos „beragadt” a koronavírus-járvány mocsarába, de már látjuk a fényt az alagút végén, s úgy tűnik, egyre többen keresik fel a múzeumokat – bizakodott a múzeumigazgató, akitől azt is megtudtuk, rengeteg munkával jár az intézmény újranyitása.

– A korábban tervezett programjainkat és tárlatainkat szeretnénk szinkronba hozni a helyzettel, ugyanis rengeteg tervünk, ötletünk volt erre az évre. Sok minden elmaradt, mert korábban nem tudtuk, mikor várható a nyitás, most felül kell vizsgálnunk a terveket. Konkrétumokkal egyelőre nem tudok szolgálni, mert több egyeztetésre van szükség: függőben maradtak olyan kiállítások, melyeket tőlünk más intézménybe vittek volna, és még nem tudjuk, a fogadóintézmény hogyan áll a szervezéssel, illetve könyvbemutatóval is készültünk, de nem tudjuk, mi lesz a sorsa.

– Egy időszaki kiállítást is fogadtunk volna, ám ez esetben sem tudjuk, hogy a másik múzeum hogyan tervezi át a naptárát – ismertette a nehézségeket Varga János. – Mi is megnyitottuk a múzeumot május elsején, de egyelőre csak kevesen látogattak el hozzánk. Pontosan nem tudni, mi lehet ennek a hátterében, úgy gondolom, az emberek még óvatosak, sokan nem mernek kimozdulni. Csoportos bejelentkezéseink viszont vannak, ezek azonban inkább a hónap végére koncentrálnak – tette hozzá.

Készültek a világnapra

– Nemrég hivatalosan is megnyitottuk a kapukat a közönség előtt, és most két új kiállításunk is arra vár, hogy bemutassuk – mondta el lapunknak dr. Cservenyák László, a mátészalkai Szatmár Múzeum igazgatója.

– Ezenkívül van egy igazán különleges újdonságunk, egy új kiállítóhely, ahol villamostörténeti kiállítás és kávéház kapott helyet, mellette pedig berendeztünk egy Tony Curtis-emlékszobát. Az ennél nagyobb rendezvényekkel – ilyen lesz legközelebb a Múzeumok Éjszakája – még óvatosan tervezünk. A szabályok betartása mellett nem marad el a rendezvény, de lényegesen szolidabb lesz, mint korábban.

Már elárulhatom, hogy mivel Jamie Lee Curtis Magyarországon forgat, és rendkívül pozitív üzeneteket posztol az országról és a magyarországi rokonairól, nagyszüleiről, június 3-án, édesapja, Tony Curtis születésnapján szeretnénk elhozni ide, és őt is bevonva felavatnánk az emlékszobát.

– Amikor a fővárosban jártunk a Zukor Adolf-díj átadóján, Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke megkereste a művésznőt az Origo Filmgyárban a stúdió igazgatónőjével, Fekszi Mártával együtt, és bízunk benne, hogy nem kosarazták ki. Úgy volt, hogy a művész özvegye jön, de ő most a pandémia miatt ki se mozdul Amerikából. Hanusi Péter polgármester egy nagyobb ünnepség keretében, nagyobb nyilvánosság előtt szeretné az emlékszobát megnyitni, a későbbiekben erre is lehetőség lesz, nem elengedve a hamarabb kínálkozó lehetőséget.

A múzeumigazgatótól azt is megkérdeztük, hogyan látja a múzeumok jövőjét.

– Az emberek szeretik a közösségi alkalmakat, különösen a mostani nagy „kulturális éhség” után. Mindenki várta a nyitást, hiszen közönség nélkül komoly hiányt szenvedtek a közgyűjtemények is. Korábban nem volt ilyen hosszú múzeumi csend, a belföldi turizmusnak köszönhetően az elmúlt nyáron is rengeteg látogatónk volt, aztán ismét belső szakmai munkával telt a mi múzeumi létünk. De bízunk a szigorítások enyhítésében, és várjuk az embereket, jöjjenek minél többen – kaptuk a választ.

A Jósa András Múzeum új tárlatokkal várja az érdeklődőket | Fotó: KM-archív

A Jósa András Múzeum is felkészült a múzeumok világnapjára. Erről Vécseiné Lakatos Bernadett múzeumpedagógiai és közönségkapcsolati osztályvezető mondott el részleteket.

– A járványügyi korlátozásokat figyelembe véve korlátozott létszámban, és regisztrációhoz kötve hirdettük meg a programot. A rendezvény fókuszában a két új időszaki kiállításunk, az Elit alakulat és a Szabolcs vezér földjén áll.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában