MVM ZENERGIA

2021.08.26. 20:00

Egy nagyszabású koncert, ahol a vizualitás, a zene és a jótékonyság ad egymásnak randevút

A szombati koncert bevételét akár a Cantemus Alapítvány is kaphatja.

Sza

Az MVM idén már hatodik alkalommal rendezi meg az MVM ZENERGIA című nagyszabású szabadtéri koncertjét, ami nemcsak azért különleges, mert a legkiválóbb hazai művészek lépnek színpadra, de azért is, mert találkozik a zene, a vizuális élmény és a jótékonyság. Az eseménynek a bazilika előtti Szent István tér ad otthont augusztus 28-án, szombaton 20 órától, a koncertnek pedig több Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei vonatkozása is van.

Virtuozitás, határok elmosása

A fellépők között találjuk ugyanis a nyíregyházi születésű Szentpáli Roland Prima díjas, többszörös nemzetközi versenygyőztes, Artisjus-díjas tubaművészt, zeneszerzőt, aki olyan neves előadókkal lép színpadra, mint amilyen Balázs János Kossuth-, Liszt- és Prima díjas zongoraművész, Balogh Kálmán Prima Primissima díjas cimbalomművész, Lajkó Félix Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, Szakcsi Lakatos Béla Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész és Tompos Kátya Jászai Mari-díjas színművész. Az eseményt virtuozitás, spontaneitás, a határok elmosása és a zenei műfajok találkozása jellemzi majd. A klasszikus és a könnyűzene, a jazz, a világ- és népzene világából csendülnek fel jól ismert művek olyan átiratokban és hangszereken, amelyeket korábban még nem hallhatott a közönség, a műsort a bazilikára vetített fényfestés teszi még emlékezetesebbé.

Óriási motiváció

– Nagy öröm ennyi kiváló művésszel együtt fellépni – mondta lapunknak Szentpáli Roland, aki saját művét, a Carmen-fantáziát adja elő a nagyszabású eseményen, de a műsorban szereplő dalok egy részének – Goran Bre- gović két dala, Gershwin szerzeményei, a Carmina Burana egyik tétele, és Presser Gábor egyik legismertebb száma, a Valaki mondja meg – hangszerelése is a nevéhez fűződik.

– Az MVM jótékonysági koncertje remek kezdeményezés, magától értetődő volt, hogy elvállalom a felkérést – mondta Roland, aki nagyon örül annak, hogy a hosszú bezártság után újra koncertezhet, taníthat. – A nyár, a korábbiakhoz hasonlóan végre ismét sok munkával telt: koncerteztem és kurzusokat tartottam Olaszországban, Lengyelországban és Horvátországban – utóbbi helyen kétszer is –, az pedig, hogy már nem csak otthon, a saját örömömre játszhatok, óriási motivációt jelent – tette hozzá.

A Cantemusra is szavathatunk

A kulturális program jótékony célokat szolgál: a koncertre limitált számban, elővételben 3 ezer forintos támogatói ülőjegyek vásárolhatók, az élő közvetítés megtekintéséhez korlátlan számban 1500 forintért vásárolhatók jegyek. Az MVM a jegy­eladásból befolyt összeget annak a szervezetnek ajánlja fel, amelyre a legtöbb szavazat érkezik az mvm­zenergia.hu­ oldalon. És itt a másik megyei érintettség: a Budapesti Hidroterápiás Rehabilitációs Gimnasztika Alapítvány és az autista gyerekek fejlesztésével foglalkozó SZIKRA Tehetséggondozó Egyesület mellett a nyíregyházi Cantemus Közhasznú Alapítványra is lehet voksolni.

A koncert tervezett programja

Balázs János, Balogh Kálmán, Szakcsi Lakatos Béla, Szentpáli Roland, Tompos Kátya: Presser Gábor: Valaki mondja meg (Szentpáli Roland hangszerelése)

Balázs János: Strauss-Cziffra-Balázs: Reminiszcencia-parafrázis

Szentpáli Roland, Balázs János: Szentpáli: Carmen-fantázia

Balázs János: Puccini-Balázs: Lauretta áriája

Tompos Kátya, Balázs János: Paganini-Balázs: Io ti penso amore (Balázs János átirata)

Lajkó Félix, Balázs János: Beethoven- improvizációk

Balázs János, Szakcsi Lakatos Béla: Blues-improvizációk két zongorán

Balázs János, Szakcsi Lakatos Béla: Blues-improvizációk egy zongorán

Tompos Kátya, Balázs János, Szakcsi Lakatos Béla, Szentpáli Roland: Gershwin: Medley (Szentpáli Roland hangszerelése)

Balázs János, Balogh Kálmán, Szakcsi Lakatos Béla, Szentpáli Roland: Orff: Carmina Burana – O fortuna (Szentpáli Roland hangszerelése)

Tompos Kátya, Lajkó Félix, Balázs János: Lajkó-Balázs: Göncölszekér

Lajkó Félix, Balázs János: Lajkó-Balázs: A madárnak

Tompos Kátya, Balázs János, Balogh Kálmán, Szakcsi Lakatos Béla, Szentpáli Roland: Bregovic-Doga: Ederlezi, Nane Tsoha (Szentpáli Roland hangszerelése)

Az est egy meglepetés produkcióval zárul

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában