A népmese napja

2021.09.26. 15:30

Kalandozás a népmesék utánozhatatlan világában

Ismert közéleti személyiségek olvasnak mesét a nyíregyházi és megyei gyerekeknek a népmese napján.

KM

Berecz András előadása garantáltan szórakoztató lesz

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Mirkó István

Méltóképpen emlékeznek Benedek Elek születésének az évfordulójára 2005 óta: hazánkban immár tizenhat esztendeje szeptember 30-án ünneplik a népmese napját. A nyíregyházi VOKE Vasutas Művelődési Házban működő Hetedhét Mesevilág NépmesePontban az idén is egész napos programmal várják a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt.

Három részből áll

– A mesenap első részében, 9 és 16 óra között városi és megyei köznevelési intézményeket fogadunk: iskolai osztályoknak, óvodai csoportoknak, egyszerre körülbelül 40–50 gyermeknek olvasnak mesét ismert közéleti személyek. Délután négytől 18.30-ig már elsősorban vas­utascsaládokat várunk. Az önkénteseknek lehetőséget biztosítunk arra, hogy saját gyermekük vagy unokájuk kedvenc történetét felolvassák a közönségnek. A bátor meseolvasókat oklevéllel és ajándékkal jutalmazzuk – tájékoztatta lapunkat Cserve­nák László.

A VOKE Vasutas Művelődési Ház és Könyvtár intézményvezetője hozzátette: elfogadta a meghívásukat, és mesét olvas többek között Móré Sándor, a MÁV forgalmicsomópont-vezetője, Gajdos László, a Nyíregyházi Állatpark igazgatója, Pregitzer Fruzsina színésznő, Rutkai-Dér Vivien, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője, Kisari Károly, a Rejtett Kincsek Down Egyesület elnöke, dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő és Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke. A gyerekek emellett kézműves-foglalkozásokon vehetnek részt, előre kiszabott anyagból tarisznyát készíthetnek, kipróbálhatják a népi játékokat, illetve a Tomsits Rudolf Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusainak és diákjainak segítségével különböző hangszerekkel ismerkedhetnek meg.

– A népmese napján egy igazán autentikus vendég érkezik hozzánk: ő nem más, mint a Kossuth-díjas mesemondó, Berecz András, akinek önálló estje 19 órakor kezdődik a nagyteremben – tudatta Cservenák László.

Az eseményről további részleteket a VOKE Vasutas Művelődési Ház honlapján és Facebook-oldalán olvashatnak az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában