Nyíregyháza

2022.08.19. 20:00

Kalapács 60 a Mandalán

Életműkoncertet ad a magyar rockzene emblematikus fenegyereke.

Hatvan év totál, negyven év metál – Kalapács József Nyíregyházán fakad dalra

Fotó: Archív fotó: MW

A Jubileumi 30. Mandala Nyár frappáns csattanójaként a szintén kerek évfordulót ünneplő Kalapács József ad szabadtéri színházi koncertet augusztus 25-én, csütörtökön 20 órától a Sóstói Múzeumfaluban. Többek között Nagy Feró és Varga Miklós is fellép.

Kalapács József az énekesi karrierjét a Speed nevű iskolai zenekarban kezdte, majd 1982-ben egy Pokolgép koncert végén odasétált a zenekar tagjaihoz egy barátjával, Németh Lászlóval, hogy szeretne velük zenélni, énekelni. Akkor még az együttes teljesen ismeretlen volt, nem sok koncerten voltak túl, és a basszusgitáros Paksi Endre énekelt. Bevették a zenekarba és egészen 1990-ig a Pokolgép énekese volt, amely az 1980-as évek legnépszerűbb magyar heavy metal együttese lett. A zenekar mellett rockoperákban és musicalekben is szerepeket kapott.

Kalapács József 1990-ben elhagyta a zenekart, és megalakította az Oment, ahol 2000-ig énekelt, közben 1996-ban szólóalbuma jelent meg Kalapács címmel, és az Omen után saját neve alatt szervezett zenekart. Utána 2005-ben ex-Edda tagokkal megalakította a Hard zenekart, melyben a korábbiaktól eltérően hard rockot énekelt. A sikeres formáció önálló fellépései mellett a Deep Purple előzenekarként is helyt állt.

Május 26-án töltötte be a 60. születésnapját. Ez alkalomból a koncertmagazin.hu oldalon jelent meg róla írás, ebből idézünk: „Az 1983-as Ki Mit Tud? vetélkedőn elért 2. helyezésük országos hírnevet hozott a Pokolgép zenekarnak. Két évvel később a Motörhead előzenekaraként, a budapesti Volán-pályán léphettek fel. Énekelni tanulni a Pokolgép tagjaként kezdett olyan énektanároknál, mint Ákos Stefi, Szendrő Mária és Cseh Kató”.

2009-ben Kalapács és az Akusztika néven új zenekart alapított, amellyel részben korábbi együtteseinek dalait játssza akusztikus hangszereléssel, részben megzenésített verseket és Kormorán-dalokat. A Kalapács és az Akusztika eddig két nagylemezt adott ki, az első 2011-ben jelent meg Akusztikum Hungarikum címmel, a második 2014-ben került piacra Autentikum címen. Bővített formációja a Rudán Joe Akusztik és a Kormorán Memory Band tagjaival kiegészült Szelíd Metálosok Orchestra.

2012 szeptemberében Félszáz év totál, harminc év metal mottóval életművét összefoglaló koncert adott, a különböző blokkokban jelenlegi és korábbi zenésztársainak közreműködésével. A jubileum alkalmából a Hammer Records felújított hangzással újra megjelentette azokat a Pokolgép és Omen albumokat, melyen Kalapács énekelt, továbbá az 1996-os szólóalbumát is.

Még 2012-ben újjáalakította a Hardot, majd 2013 elején az angol nyelvű formációtól való megkülönböztetés érdekében az együttes nevét Kardra változtatták. Ezúttal pedig érdemes amellett kardoskodni, hogy remeknek ígérkezik a Kalapács 60 a Mandalán. 

KM

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában