Zene

2023.07.05. 09:16

A magyar kórusmuzsika öröksége Barcelonában

KM

Mint lapunkban már beszámoltunk róla, vasárnap éjjel autóbusszal Spanyolországba utazott a Cantemus Gyermekkar Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy vezetésével. A művészeti együttes egy éjszakát Olaszországban töltött, s úgy indult tovább az Ibériai-félszigetre. Barcelonában július 5. és 9. között kórusmuzsikai kurzust rendeznek, s erre kapott meghívást a nyíregyházi szakember és kórusa. 

Élmények Nyíregyházáról 

Elisenda Carrasco neve nem ismeretlen Nyíregyházán, ugyanis a karvezető már több alkalommal részt vett Sant Cugat-i énekkarával a Cantemus Nemzetközi Kórusfesztiválon. Minden bizonnyal sok-sok élményt elmesélhetett otthon a kollégáinak a nyíregyházi tapasztalatokról, mert 2020-ban a Katalán Gyermekkórusok Szövetsége megbízást adott Elisenda Carrascónak, hogy hozzon létre egy 3 éves mesterkurzus-sorozatot fiatal karmesterek számára. A kezdeményezés sikeres volt, és 2022-ben a barcelonai székhellyel rendelkező Felnőtt Kórusok Szövetsége is csatlakozott a szervezők köréhez. Ez lehetőséget teremtett arra, hogy a fiatal karmesterjelöltek választhassanak, hogy gyermek- vagy felnőttkórust kívánnak-e vezényelni. A spanyol szervezők úgy gondolták, hogy 2023-ra még feljebb emelik a szakmai foglalkozások színvonalát, és ezért egy norvég karnagy mellett felkérték a Nyíregyházi Cantemus Kórus igazgatóját, Szabó Dénest is, hogy vegyen részt a kurzuson oktatóként, a gyermekkar pedig úgynevezett bemutató kórusként szerepeljen az eseményen. 

Kodály Zoltán öröksége 

A barcelonai kurzus résztvevői megismerkedhetnek majd a magyar kórusmuzsikai hagyományokkal, a Kodály-módszerrel. Betekintést nyerhetnek a Kodály-módszerbe, Kodály Zoltán örökségébe és munkásságába. 
KM 
 

Szabó Dénes karnagy a barcelonai kurzus honlapján
Fotó: KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában