Hagyomány

2023.08.13. 18:51

Szilvalekvárfőző Fesztivál Szatmárcsekén a Csík Zenekarral

Évszázados hagyománya van a szilvalekvár főzésnek Szatmárcsekén. Az idén már 23. alkalommal rendezik meg a szilvás ételek bemutatóját és tartanak egy nagyszabású szilvalekvárfőző versenyt is. A rendezvény a több évszázados hagyomány alapján, vályogból rakott katlanban, rézüstben készült szilvalekvárfőzés folyamatát mutatja be, s közben a csapatok versengenek, kié a legfinomabb szilvalekvár. A részvétel ingyenes, a lekvárok kóstolhatók és megvásárolhatók.

Lengyel Nóra

Reggel 7 órakor kezdődik a szilva kiosztása, majd elindul a megmérettetés.  A helyszínen egész nap a mesterségeket mutatnak be, a gyerekek játszóházban szórakozhatnak és ízletes magyar tájjellegű ételek is készülnek az érkező vendégeknek. A nap folyamán különféle együttesek mutatkoznak be a színpadon és egész napos zenés- táncos mulatság várja az érdeklődőket. 11 órakor lép színpadra a Memorial együttes, 12.55-kor Veress Zoltán tárogatón muzsikál. Az ünnepélyes megnyitó 13 órakor lesz, majd 16 óráig hagyományőrző csoportok lépnek fel, 16 órakor a Kokas Banda muzsikál, 18 órakor pedig Dánielfy Gergő élő koncertjét hallgathatják meg a résztvevők. A táncház a Kokas Bandával 19.45-kor kezdődik, 19 órakor pedig a Csík Zenekar varázsolja el a közönséget. A fesztivál tűzijátékkal és nagyszabású utcabállal zárul.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában