Zene

2023.12.03. 08:11

Adventi koncert a Cantemus kóruscsaláddal

Szon.hu

Cantemus Vegyeskar

Fotó: Cantemus

Adventi hangulatú és témájú művek csendülnek fel azon a koncerten, amelyet Budapesten  a Művészetek Palotájában rendeznek meg december 3-án, vasárnap este 19.30 órakor. A koncerten közreműködik a Nyíregyházi Cantemus Kórus, valamint a Magyar Rádió szimfonikus Zenekara és gyermekkórusa.

Mint a Müpa közösségi oldalán olvasható, Szabó Dénes, a kodályi elvek iránt elkötelezett, fáradhatatlan kóruskarnagy Nyíregyházán közel fél évszázada kezdte meg azt a nagyszabású építkező munkát, amelynek eredményét azóta számtalan hangversenyen csodálhatta meg a közönség. A Cantemus Kóruscsalád első tagja a Cantemus Gyermekkar volt, ezt a Pro Musica Leánykar, a Cantemus Vegyeskar, a Cantemus Fiúkórus és a Cantemus Ifjúsági Vegyeskar követte. Szabó Dénes mellett immár sok éve fia, Szabó Soma is meghatározó szerepet játszik a számtalan nemzetközi sikert elért énekkarok irányításában.

A Pro Musica Leánykar
Fotó: Cantemus

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát 1943-ban nem kisebb muzsikus alapította, mint a nagy karmester, zeneszerző és zongoraművész, Dohnányi Ernő. Az elmúlt nyolc évtizedben a világszerte megbecsült együttes meghatározó szerepet játszott Magyarország zenei életében. A Magyar Rádió Gyermekkórusa 1954-ben alakult a legendás karnagyházaspár, Botka Valéria és Csányi László munkájának eredményeképpen. Az énekkar a zenetörténet valamennyi stíluskorszakában otthonosan mozog, kortárs művek bemutatásában is megállva helyét. A külföldön is rendszeresen sikerrel vendégszereplő együttest 2019 óta Dinyés Soma vezeti.

Az adventi koncerten vezényel Szabó Dénes, Szabó Soma és Dinyés Soma.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában