Pócspetri

2024.02.24. 20:00

Kiálltak a hitük és az iskolájuk mellett

A falu a fenyegetések és a hosszú évtizedekig tartó megbélyegzés ellenére sem tört meg.

Száraz Anita

Kiálltak a hitük és az iskolájuk mellett

Fotó: Dodó Ferenc

A történészek százmillióra becsülik a kommunista terror során kivégzett, a kényszertáborokba és börtönökbe zárt, kínvallatásoknak és éhínségnek kitett, megbélyegzett emberek számát. Hazánkban ezer embert ítéltek halálra, százezreket sújtottak börtönbüntetéssel, s zártak munkatáborokba. A diktatúra része volt az egyházak ellehetetlenítése is: az 1948-ban Pócspetri-ügyként elhíresült események után 6500 egyházi iskolát zárattak be szerte az országban. A településen élők súlyos árat fizettek az iskolájuk melletti kiállásukért, de a falu a fenyegetések és a hosszú évtizedekig tartó megbélyegzés ellenére sem tört meg – ezt hirdeti az a keresztút és emlékpark, amit szombat délután adtak át és áldottak meg.

Becsület, bátor kiállás

Pócspetri lakosai 1948. június 3-án este a helyi iskola védelmében a községháza elé vonultak, ahol a testület az egyházi iskola megszüntetéséről tárgyalt. Néhányan megpróbáltak bejutni az ülésre, amit két rendőr meg akart akadályozni. A dulakodásban egy riasztólövés is eldördült, egy rendőr csőre töltött puskája a lépcsőhöz ütődve elsült, a golyó pedig halálra sebezte az egyenruhást. A megtorlás nem váratott sokáig magára: kommunista különítmény érkezett Pócspetribe, majd koncepciós pert kreáltak a katolikus egyház és a falu ellen. Királyfalvi Miklóst, a község segédjegyzőjét kivégezték, Asztalos János plébánost halálra ítélték, majd az ítéletet életfogytiglani börtönre változtatták. A hatalom rajtuk kívül 18 embert ítélt el különböző vádakkal, de az egész falut meghurcolták, s éveken át rendőrgyilkos településként emlegették. Az áldozatokra emlékeztek szombaton a településen, ahol a Szent Kereszt felmagasztalása templomban Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyés püspök celebrált ünnepi szentmisét.  
– Az emberek a hosszú börtönévek után testileg és lelkileg megtörten tértek vissza családjaikhoz, és hiába rehabilitálták később őket, a megaláztatásokat nem lehetett visszafordítani – mondta a megemlékezésen Tamás György, Pócspetri polgármestere és hozzátette: soha nem felejthetik el az akkor történteket. – Azért kell évről-évre közösen emlékeznünk és emlékeztetnünk az 1948-as eseményekre, hogy soha többé ne történhessenek meg újra – tette hozzá.

Dr. Simon Miklós, a térség országgyűlési képviselője azt mondta, ma már csak keveseknek van közvetlen tapasztalatuk a kommunista diktatúráról, éppen ezért kell időről-időre feleleveníteni a rendszer gaztetteit. – Mindent meg kell tenni azért, hogy politikai meggyőződése vagy hite miatt senkit sem hurcolhassanak meg – fogalmazott és kijelentette: a ma Pócspetriben élők becsületét és bátor kiállását azok a kiváló emberek alapozták meg, akik 76 évvel ezelőtt ki mertek állni az elveik, s az iskolájuk mellett. Azt mondta, a pócspetrieket ért igazságtalanságokat nem szabad elfelejteni, ápolni kell a meghurcoltak, s az áldozatok emlékét.

Ma már ez történelem

– Azzal a reménnyel hajtunk fejet a kommunista diktatúra áldozatai előtt, hogy egyre jobban eltávolodunk a pusztítás következményeitől, ám közben újabb eszmék és izmusok támadnak ránk – mondta Seszták Oszkár, a vármegyei közgyűlés elnöke. – A XX. században két alkalommal is külföldről pénzelt, szellemi és fizikai erővel uralomra jutott erők áldozata lett az ország, ezért mi, magyarok jobban érezzük az Európa nyugati felén egyre súlyosabb méreteket öltő vallásellenességet, a gazdasági, kulturális, sőt, biológiai tényeket megtagadó ideológiák előretörését. A fiatalabb generációknak tudniuk kell, hogy azok a mérgező eszmék, amelyeket a Szovjetunió és csatlós államai terjesztettek, emberiség elleni bűntettekbe torkolltak. Ki kell mondanunk: elegünk van az emberellenes kísérletekből, a közösségi érdekeket szolgáló, a józan ész talaján álló többség nevében, a véres XX. század tapasztalatai birtokában soha nem adhatjuk fel Magyarország függetlenségét – tette hozzá.  
Ezt követően átadták és megáldották a templom mellett lévő emlékparkot és azt a keresztutat, melynek stációin a domborműveket Bíró Lajos Munkácsy-díjas szobrászművész készítette. Kiss András, a vármegyei közgyűlés tagja azt mondta, a jelenkor generációi számára a kommunista diktatúra már történelem, de kötelességünk emlékezni azokra, akiknek ez határozta meg az életét. – Köszönet jár mindenkinek, aki nem tűrte a megaláztatásokat és nem hagyta, hogy a rendszer legyűrje, pedig az lett volna az egyszerűbb megoldás – így köszönet jár a pócspetrieknek is, akik 1948-ban kiálltak a vallásuk, a hitük mellett. Ezt kell tennünk ma is – mondta. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában