Kisvárda

2024.06.30. 15:30

Véget ért a fesztivál, átadták a díjakat

A seregszemle kilenc napja alatt huszonhét produkciót láthattak az érdeklődők.

Száraz Anita

Szombat este befejeződött a Magyar Színházak 36. Kisvárdai Fesztiválja, melynek kilenc napja alatt huszonhét produkciót láthattak az érdeklődők. Sepsiszentgyörgyről, Marosvásárhelyről, Nagyváradról, Csíkszeredából, Szabadkáról, Újvidékről, Kassáról, Székelyudvarhelyről, Kolozsvárról, Beregszászból és Gyergyószentmiklósról érkeztek a magyar nyelven játszó társulatok, de a Térszínház, a Ferencvárosi Pinceszínház és az Udvari Kamaraszínház egy-egy előadása is a versenyprogram része volt, a fesztivál kínálatát az Újszínház, a Lilom Produkció, az Orlai Produkció és a Veres 1 Színház produkciói is gazdagították. A versenyprogram előadásait Balogh Tibor dramaturg, a fesztivál művészeti tanácsadója válogatta, az idei díszvendég az alapítása 25. évfordulóját ünneplő székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház volt. A zsűrit Elek Tibor irodalomtörténész, Lőkös Ildikó dramaturg, Nagy Katica színművész, Pataki András rendező és Tapasztó Ernő színész-rendező alkották, a díjakat szombat este Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára, Seszták Miklós országgyűlési képviselő, Nyakó Béla, a Kisvárdai Várszínház és Művelődési Központ igazgatója és Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere adták át.

Nagy Katica, a zsűri elnöke
Fotó: Thomas Rothe

Díjazottak

A Kulturális és Innovációs Minisztérium díjai

Fődíj

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat Csónak, avagy előttünk az özönvíz című előadása (rendező Bocsárdi László)

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat kapta a fődíjat
Fotó: Thomas Rothe

A társulati munkáért odaítélt díjak

A Nemzeti Színház és a Beregszászi Kárpátaljai Megyei Drámai Színház közös produkciójában bemutatott Háztűznéző című előadás (rendező Vidnyánszky Attila), a Nagyváradi Szigligeti Színház Csárdáskirálynő című előadása (rendezte Novák Eszter) és a Zentai Magyar Kamaraszínház Handabasa, avagy a fátyol titka című előadása (rendezte László Sándor)

A Nagyváradi Szigligeti Színház előadását is díjazták
Fotó: Thomas Rothe

Ígéretes tehetségek számára alapított Teplánszky-díj

Polyák Anita, a Háztűznéző című előadásban nyújtott alakításáért
Szabó János Szilárd, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata  A kripli című előadásában nyújtott alakításáért

A Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Kisvárdai Várszínház és Művelődési Központ közös díjai

Györfi Csaba, a Bekecs Táncszínház Kit szerettél, Madách? című előadás szerzője, színésze,  rendezője
Mészáros Gábor és Kucsov Borisz, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Árpád-ház című előadás szereplői  
László Csaba, a Csónak, avagy előttünk az özönvíz című előadás szereplője
László Judit, a Handabasa, avagy a fátyol titka című előadás szereplője

Kisvárda polgármesterének díja

Bajkó Blanka Alíz jelmeztervező (Nagyváradi Szigligeti Színház Csárdáskirálynő című előadása)

Egy debreceni magánszemély „különdíja: 

közjáték-mesteri különdíj a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat műszaki dolgozóinak a Csónak, avagy előttünk az özönvíz című előadásában való közreműködésért

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában