motorsport

2020.07.10. 14:00

Kiskökény a biztonságos motorozásért

A motokrossz Európa-bajnok egész napos, ingyenes edzéseken mutatja be az alapokat.

Fotó: Nánási Gréta

„Tisztelt Terepmotorosok! Baráti segítséget szeretnék nyújtani Nektek. A sajnálatos halálesetek és a mostanában megszaporodott sérülések miatt úgy döntöttem, hogy ingyenes tanácsadással szeretnék segíteni minden kezdő és amatőr terepmotorost!

Az elkövetkező négy hétvégét arra szánom, hogy a mögöttem álló 36 éves motoros tapasztalatomból minél többet átadhassak Nektek, ezzel is segítve a biztonságos motorozásotokat és megelőzve az esetleges sérüléseket.

Nagyon fontosnak tartom elmondani, hogy ezt önzetlenül teszem azért, hogy ezzel is hozzájárulhassak a magyar motocross minél jobb és biztonságosabb megítéléséhez. Csoportos tanácsadás keretein belül próbálok segíteni és fejleszteni a motoros tudásotokat.”

Tizennyolc nyíregyházi

Mindezt a közelmúltban írta közösségi oldalán Kökényesi György, azaz Kiskökény, többszörös Európa-bajnok és magyar bajnok motorversenyző. Őt is, de még inkább a hat éve elhunyt édesapját a megyénkbeli motorosok is jól ismerhették.

A honi motokrosszozás ikonja éveken át nagyszerű teremkrosszversenyeket rendezett az akkori bujtosi csarnokban.

Két helyszínen már megtartotta oktatását, elsőként Debrecenben, majd az elmúlt hét végén Békéscsabán.

A hajdúsámsoni út melletti pályán a nyitóprogramon huszonhat motoros vett részt, közülük tizennyolcan nyíregyháziak.

– Olvastam Kiskökény felhívását, és mivel a lányom barátja is szokott versenyezni, segítettem megszervezni ezt a programot – kezdte lapunk tájékoztatását a nyíregyházi Nánási László, aki a motorsport nagy szerelmese.

– Az idősebb Kökényesi Györgyöt ismertem, jó viszonyban voltunk. Mivel a mi megyénkben nincs motokrosszpálya, ezért kénytelenek voltunk máshova elmenni, a legközelebb pedig a debreceni helyszín volt.

Ami a debreceni programot illeti, reggel kilenctől délután egyig tartott az első felvonás, egyórás szünet után pedig kettőtől hatig.

Kinn a tűző napon motoroztak, úgyhogy kemény volt. Kiskökény konzultációnak hirdette meg, de ez kemény edzés volt, amelyen ától-cettig átvette a motorozás lényegét, hogyan kell bemelegíteni, végigvette az indulást, fordulást, az ugratást, azaz a versenyzés minden elemét.

Visszajelzés a motorosoknak

– Ezeken a napokon visszajelzést kell kapniuk a motorozást kedvelőknek vagy a versenyzőknek, hogy jól csinálják-e, amit csinálnak, vagy sem – kezdte akciója summázását megkeresésünkre Kökényesi György.

– Az eddigi két kurzus alapján azt kell mondanom, hogy a résztvevők nyolcvan százaléka nem jó úton halad, pontosabban a tudásuk nyolcvan százaléka nem megfelelő, rosszak a beidegződéseik.

Nagyon fontosak a megfelelő alapok, mit hogyan csinál valaki, mert annál biztonságosabban lehet menni.

– Vannak olyan motorostársaink, akik úgy jönnek oda, hogy ezek az alapok hiányoznak. Nem tudják, mi az, hogy állás, mi az, hogy ülés, hova kell ülni, mikor kell felállni, például hogy féktávon állunk. Ezek hiányában nagyon veszélyes a motorozás.

Vagy például azt, hogy az ugratóra tempóval megyek rá, és gázzal ugrok el. Már a rágyorsító szakaszban el kell érnem azt a tempót, amivel szeretnék elugrani. Sokan lassan mennek rá az ugratóra, és a végén húzzák rá a gázt, ebből van a gyertya.

Vagy nagy tempóval mennek, de az utolsó pillanatban elveszik a gázt, akkor van az átfordulás.

– Nagyon sok volt a hiba, ám akik részt vettek az oktatáson, láthatták, hogy mi a ­rossz, és miként kell jól csinálni. Amennyiben azt kell véleményezni, hogy miként kezdtük és miként zártuk ezeket a napokat, azt kell mondanom, hogy nagyon sikeresek voltak – mondta Kiskökény.

A negyedik oktatás egy héttel később a Tiszaújváros melletti Nemesbikken lesz, ahol a legutóbbi tragédia történt.

Kiskökény azt is elmondta, hogy amennyiben van megfelelő számú jelentkező, megsüvegelendő módon még folytatja ezt az igen hasznos sorozatot.

ML


Meg kell tanulni, és aztán gyakorolni

– A környéken amatőr szintű hobbimotorosok vagyunk, néha el szoktunk menni versenyekre. Ennek tükrében nagyon hasznos volt ez a nap, hiszen megtanulhattuk, miként kell biztonságosan motorozni. Ez az alapja az egésznek, ezt követően biztonságosabban és gyorsabban is tudunk majd motorozni, ha a látottakat megtanuljuk és gyakoroljuk. Amennyiben a későbbiekben is lesz ilyen edzésre lehetőség, természetesen megyünk – mondta el érdeklődésünkre a napkori Balogh Dávid, aki a harmadik állomást jelentő szombati, kisújszállási tréningre is elmegy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában