Kosárlabda

2021.09.13. 16:35

Vereség ellenére is járt a taps

A nyíregyháziak értékes tapasztalatokkal gazdagodtak a Sitku Ernő-emléktornán.

MK

C. J. Bryce-t választották a legjobb hazai játékosnak

Forrás: Pusztai Sándor

A csapatnak hasznos, a szurkolóknak izgalmas felkészülési tornán van túl a Hübner Nyíregyháza BS. A klub első alkalommal rendezte meg a Sitku Ernő-emléktornát, melyen a tavaly elhunyt kiváló sport­ember pályafutásának egyik meghatározó egyesülete, a Budapesti Honvéd, valamint az első osztály élmezőnyének két tagja, az Alba Fehérvár és a DEAC vett részt.

A Cápák a viadal első napján a B csoportos Honvéddel találkoztak. A mérkőzés nem kezdődött jól, nagyjából tizenöt percig görcsösen játszottak a hazaiak, majd a harmadik negyedben hengereltek, és kifejezetten látványosan kosárlabdázva eldöntötték a meccset (88–71).

Jó ritmusban játszottak

– A Honvéd érdekes szerkezetben kezdett, nem volt klasszikus magasembere, ezért változtattunk picit a védekezésünkön – értékelte a tornát Pethő Ákos, a Blue Sharks vezetőedzője. – Ezt nem tudtuk jól megoldani az elején. A második negyed vége felé kezdtünk el úgy kosarazni, ahogy tudunk. A harmadik játékrész védekezésben és támadásban is nagyon jó volt. Két nap alatt két meccset játszottunk, ezért a végén figyeltünk arra is, hogy senkit ne játszassunk túl.

Az Alba Fehérvár ellen több, kifejezetten jó periódusa volt a Cápáknak, a harmadik negyedben kilenc ponttal is vezetett, a játékrész végét azonban elrontotta, majd az Alba gyorsan a maga javára döntötte el a meccset (78–71).

– A Honvéddal ellentétben az Alba játszott magasemberrel, ilyen szempontból könnyebb volt készülni, jól megoldottuk a védekezést. – beszélt a tréner a döntőről. – Rytis személyében van egy olyan, négyes posztos játékosunk, aki mezőnyemberrel egyenértékű, védekezésben jolly joker.

– A harmadik negyed elején védekezésben nyomást helyeztünk az Alba játékosaira, akiknek nehéz dobásokat kellett vállalniuk, emellett a lepattanózásunk is stabilizálódott, nem engedtünk második esélyt az ellenfélnek – folytatta a szakvezető. – Volt bravúrlabdaszerzés Bryce részéről, Johnson jól pörgette a csapatot, benti kosarakat is szereztünk. Akkor stabilan és jól működtünk, támadásban és védekezésben is jó ritmusban játszottunk. A Fehérvár később visszaállt zónába, ami ellen ritmust veszítettünk, eladtunk néhány labdát, és hozzá kell tenni, hogy jó játékosaik vannak, egál körüli eredménynél a válogatott Vojvoda és Szabó is kosarakat szerzett. Ekkor kerültek olyan előnybe, amit már nem tudtunk ledolgozni.

Több védekezéssel találkoztak

A nyíregyházi közönség díjazta a Cápák küzdését, mert bár vereséget szenvedett a döntőben, az utolsó pillanatig hajtott. A vezetőedző is elégedett a tornán nyújtott teljesítménnyel.

– Az oroszlányi tornához képest előreléptünk, védekezésben és lepattanózásban sokkal jobb periódusaink voltak. Támadásban is egyre jobban összecsiszolódunk. Örülök, hogy többfajta védekezéssel találkoztunk már a felkészülés alatt, ezt be tudjuk építeni az edzésekbe – tette hozzá Pethő Ákos.

A Blue Sharks az utolsó felkészülési mérkőzését szerdán játssza a Honvéd vendégeként, szeptember 22-én már bajnokin lép pályára Debrecenben.

Kosárlabda

A Sitku Ernő-emléktorna végeredménye: 1. Alba Fehérvár, 2. Hübner Nyíregyháza BS, 3. DEAC, 4. Budapesti Honvéd.

Különdíjasok

A torna legjobb centerének járó Sitku Ernő-különdíj: Tóth Ádám (DEAC). Legértékesebb játékos (MVP): Vojvoda Dávid (Alba Fehérvár). A legjobb hazai játékos: C. J. Bryce.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában