Sport

2024.02.21. 20:00

Ahány ház, annyi soccás: irány Mexikó

L. Tóth Lajos

Forrás: Fotók: Kákos Dávid

„Mákja” volt Márknak, vagy ahogy fociberkekben ismerik, szólítják: Márkónak. A 29 éves labdarúgó felkeltette az illetékesek figyelmét, akik nyáron vetették ki rá a hálójukat. Szíves invitálást kapott a magyar socca-válogatottba, amit örömmel elfogadott. 
A labdarúgás nagy családjának tagja többek között a futsal, a strandlabdarúgás és a socca is.  
A socca a nagypályás labdarúgás és a futsal ötvözete, nincs még komoly múltja, hiszen a Nemzetközi Socca Szövetség 7 éve alakult meg. Az a cél vezérelte a kitalálóit, hogy az amatőr futballisták profi körülmények között élvezzék a kispályás labdarúgást.
A kétszer 20 perces játékidőben egy csapatban 5 mezőnyjátékos és 1 kapus lép pályára, amely 25 méter széles és 45 méter hosszú. A kapuk szélessége 4, magassága 2 méter. A büntetőknél (vagy döntetlen esetén szétlövésnél) nem rögzített helyzetből, hanem rávezetéssel próbálkozhatnak a futballisták, a végrehajtásra tíz másodpercük van. Tavalyelőtt Magyarország adott otthont a socca világbajnokságnak, élőben közvetítették a házigazdák találkozóit. Schrancz Balázs szövetségi kapitány vezetésével a nyolcaddöntőig jutottak a mieink, a németek búcsúztatták őket a kőbányai Mázsa téren kialakított küzdőtéren.   

Barcsay Márk remekül bánik a labdával, a kispályán ennek nagy a jelentősége 
Forrás: Fotók: Kákos Dávid

Nem tudja, ki ajánlotta

A minifocinak is hívott szakág 6 esztendeje van jelen Magyarországon, a hazai szövetség akkor lépett a szabadidős labdarúgó-bajnokságok szervezőinek a sorába.  

– Csuhai Tibor, a Socca Sportszövetség elnöke keresett meg azzal, hogy volna-e kedvem csatlakozni hozzájuk. Azt konkrétan nem tudom, hogy ki ajánlott be, de mivel évtizedek óta benne vagyok a futball világában, ezt nehéz is kibogozni – mondta érdeklődésünkre Barcsay Márk, aki a Csenger színeit erősíti a futsal NB II-ben és a vármegyei első osztályú nagypályás bajnokságban. Korábban játszott a Puskás Akadémiában, bemutatkozott az U 17-es és az U 18-as válogatottban, az NB II-ben a Cigándot és a Csákvárt erősítette.

– Két éve Mexikó rendezte volna eredetileg a világbajnokságot, de ez a visszalépésük miatt meghiúsult, Magyarország lett a beugró. Most úgy bonyolítják le a Copa Americát, hogy Európából a válogatottunkon kívül a spanyolok, az angolok és a belgák is játszanak Cancúnban. A Yucatán-félszigeten, az Atlanti-óceán partján fekvő 630 ezres város a turistaövezet központja, kíváncsian várom, hogy milyen élményeket szerzünk ott.    

Brazíliával is játszanak

Jelenleg Roni Ribeiro Da Silva a szövetségi kapitány, aki kifejezetten örült a mexikóiak meghívásának.
„Decemberben kezdtük meg az igazi felkészülést. Színvonalas, erős csapatokat felvonultató kispályás tornákra neveztünk be, ezáltal szinte minden hétvégét együtt töltöttünk. Kiváló alkalom volt élesben bizonyítani a társaságnak és ismerkedni egymással. A célt elértük, lelkes és stabil bő keretünk lett, kipróbálhattunk néhány játékstílust, és mostanra kiválaszthattuk az igazán nekünk fekvőt, így az edzéseken már ezt gyakoroljuk” - nyilatkozta a távirati irodának Roni. Hozzátette: „Brazília, Peru és Nicaragua csapata lesz az ellenfele az E csoportban. Nem igazán ismerjük Nicaragua és Peru válogatottját, de attól, hogy ez a két ország nem socca nagyhatalom, ugyanolyan erős ellenfélnek számít, mint Brazília. Célunk természetesen a csoportelsőség, őszintén bízom a csapatomban, melyben a rutin ötvöződik a fiatal lendülettel, ami recept lehet a sikerre”.
Barcsay Márk sportreferensként tevékenykedik Csengerben. Távollétében kezdődik a nagypályás tavaszi szezon és a rájátszás a futsal másodosztályában. 
– Kimarad az Újfehértó és a Tiszaföldvár elleni meccs, miközben igyekszek minden tőlem telhetőt beleadni a mexikói tornán. Lélekben azért ott leszek a csengeriekkel a fontos mérkőzéseken – jegyezte meg Márk az indulás előtt.

A magyar keret
Kapusok: Iváncsik Norbert, Szacskó László
Mezőnyjátékosok: Barcsay Márk, Czerman Márk, Hollauer Balázs, Huszty Dániel, Petric Branko, Sóron Tibor, Szabó Marcell, Sztojka Márk, Tolnay Rokkó, Vörös-Torma Martin

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában