Kosárlabda

2024.04.12. 09:04

A Blue Sharks hatalmas győzelemmel egy lépésre került az elődöntőtől

A Hübner Nyíregyháza BS elhozta az első meccset a férfi kosárlabda NB I/B negyeddöntőjén.

Carlbe Ervin nagyon hasznosan kosárlabdázott

Fotó: MAFC

Carlbe Ervin, a Hübner Nyíregyháza BS amerikai játékosa múlt héten úgy nyilatkozott, eljött az az idő, amikor mindenki megmutathatja, mire is képes, Merim Mehmedovic pedig azt hangsúlyozta, hogy a rájátszásban már nem számítanak a korábban elért eredmények, lényegében új bajnokság kezdődik.

Erre a mentalitásra volt szüksége a Cápáknak, hiszen papírforma alapján az alapszakaszban csupán négy meccset elbukó, második helyen végzett MAFC masszív esélyese a párharcnak, pláne úgy, hogy az egyik fél második győzelméig tartó párviadal Újbudán kezdődött csütörtök este.

A hazaik gyors négy ponttal indítottak, majd összeállt a Blue Sharks védekezése és támadásban is futotta szép momentumokra. A vendégek csapatkapitánya, Bus Iván hol gyönyörű gólpasszal hozta helyzetbe Tarján Izsákot, máskor maga dobott hármast, amivel az első negyed derekán, 13–10-nél először vezettek a mieink. A fővárosiakat Amorie Archibald szinte egymaga vitte a hátán, az amerikai megállíthatatlan volt, de a nyíregyháziak légiósára sem lehetett panasz, sőt! Ervin az első pillanattól óriási energiával kosárlabdázott, kivette a részét a mezőnymunkából és a pontokat is mellétette.

Remekül szállt be a mérkőzésbe Glatz Soma, aki néhány percen belül háromból három hármast dobott a helyére, de az egész csapat szenzációsan tüzelt távolról, aminek köszönhetően elléptek a Cápák tíz ponttal és tartották is az előnyt. A 17. percben aztán érthetetlen, mi történt a pályán. Két elrontott hazai büntető után újabb kettő jöhetett, mert a lepattanócsatában faultot fújtak egy nyíregyházi játékosra, pillanatokon belül újradobatták az ugyancsak elrontott második büntetőt, mondván, valaki idő előtt belépett, eközben Mehmedovicot igen szigorú második technikaival kiállították. Itt kicsúszott a játékvezetők kezéből a mérkőzés, a második negyed „büntetőpárbajba” csapott át, a két gárda összesen 46 alkalommal kísérletezhetett egypontossal az első félidőben.

A felfordulás inkább feltüzelte a mieinket, a kaotikus jelenetek után Végső Bálint azonnal dobott egy kettest, Ervin újra beköszönt távolról, a félidőt pedig Nagy Simon faulttal együtt értékesített hármasa és büntetője zárta le.

A nyíregyháziak hét ponttal vezettek húsz perc játék után, de aggodalomra adott okot a sok fault – elsősorban a magasemberek álltak rosszul ebből a szempontból –, persze a hazaiaknak sem volt sokkal jobb a helyzetük.

A Blue Sharks fordulás után is kontrollálta a meccset. A szenzációs, 60 pontos első félidő után már ritkábban születtek a kosarak, ám a MAFC sem találta a dobóformáját. Archibald mellé felnőtt Polgárdy Ádám, ám minden egyes komolyabb zárkózási kísérletre volt válasza egy nyíregyházinak. Bus vezérhez méltóan játszott, de kritikus helyzetekben megvillant Végső és Bonifert is. Kiválóan védekeztek a Cápák, egymás után kergették bele a hazaiakat eladott labdákba, kevesebb mint hét perccel a vége előtt tizenöt pont volt közte.

Innentől szinte minden mindegy alapon dobáltak a budapestiek, Archibald és Polgárdy vezetésével közeledtek. Az utolsó öt perchez érve túl gyors lett a mérkőzés tempója, ami a hazaiaknak kedvezett, Archibald vissza is hozta csapatát három pontra, így két perccel a vége előtt szinte elölről kezdődött minden.

A Blue Sharksnak azonban volt tartása és óriási szívvel kosarazott a hajrában is! Érkezett egy fontos kettes Völgyitől, majd két büntető Ervintől, az utolsó percet pedig jól menedzselték a nyíregyháziak, így hatalmas győzelemmel indították a rájátszást!

A Cápák 33 percen át előnyben voltak, az első negyedes fordítást követően már nem változott a vezető csapat kiléte. Egészen hihetetlen módon, 25 kísérletből 12 hármast bedobtak és 35–25-re megnyerték a lepattanócsatát, ami azért nagy dolog, mert a MAFC toronymagasan a legjobb ebben a játékelemben, egész idényben csupán két meccsen maradt alul a palánkok alatt.

Az óriási csapatmunka mellett ki kell emelni Bust, aki 38 percet játszott, 64 százalékos hatékonysággal 20 pontot dobott, kiosztott 8 gólpasszt és szedett 5 lepattanót, míg Ervin 37 perc alatt 29 pontig jutott, 6 lepattanó, 3 gólpassz és 4 szerzett labda mellett 10 kiharcolt faultot jegyzett.

A két csapat vasárnap 17 órakor a Continental Arénában csap össze egymással. A nyíregyháziak feladatát nehezíti, hogy Mehmedovic nem ülhet le a kispadra. Így is óriási lehetőség előtt állnak a Cápák, ugyanis ha ismét nyernek, lezárják a párharcot és bejutnak az elődöntőbe!

Kosárlabda: NB I./B, Piros-csoport, negyeddöntő, 1. mérkőzés
Újbuda MAFC–Hübner Nyíregyháza BS 93–101 (23–26, 29–34, 17–16, 24–25)
Budapest, Gabányi László Sportcsarnok, v.: Benczur, Major, Rózsavölgyi.
MAFC: Polgárdy 28/6, Archibald 35/12, Pintér 3/3, Bordács 15, Pápai 3. Csere: Buzás 3/3, Biber 6, Misek, Katona, Komma. Vezetőedző: Lakits András.
Nyíregyháza: Bus 20/6, Végső 6/3, Ervin 29/9, Bonifert 15/3, Tarján 7. Csere: Nagy 9/6, Glatz 9/9, Völgyi 6, Szobi. Vezetőedző: Merim Mehmedovic.
Kipontozódott: Polgárdy (40.), Archibald (40.).
Kiállítva: Mehmedovic (17.).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában