Kosárlabda

2024.04.15. 09:23

Nehéz a MAFC ellen, ha minden meccsre jut egy kiállítás

A Hübner Nyíregyháza BS negyeddöntőjének második meccse egy kiállítás után dőlt el.

Bus Iván kiállításáig vasárnap is jobb volt a Blue Sharks

Fotó: Sipeki Péter

Magyar kosárlabdacsapatok életét nagyjából szökőévente nehezíti kiállítás. Nos, 2024 szökő év, alighanem ez lehet az oka, hogy a Hübner Nyíregyháza BS a nyíltan feljutásra hajtó Újbuda MAFC elleni egymást követő két mérkőzésén is ilyen módon veszítette el egy-egy fontos emberét.

A negyeddöntő első összecsapásán Merim Mehmedovic vezetőedző néhány perc leforgása alatt kapott két technikait, emiatt már a második negyedben el kellett hagynia a Gabányi László Sportcsarnokot, a második találkozón, vasárnap este pedig a Cápák csapatkapitánya, Bus Iván ugyancsak egy-két percen belül kapott egy technikait, majd egy nagyon szigorú síppal befújt sportszerűtlen faultot – a kettő együtt kiállítást ért.

Fentebb persze túloztunk, nem mindig kell négy évet várni kiállításra, mivel Blue Sharks-játékosnak legutóbb tavaly márciusban kellett emiatt idő előtt befejeznie a meccset. Akkor Rytis Pipirast ugyanaz a Lengyel Ádám játékvezető állította ki, aki vasárnap Bus megmozdulására meghozta a végleges döntést.

Visszatérve a második meccsre. A kiállítás fordulópontot jelentett, hiszen a nyíregyháziak játéka akkor működik igazán jól, ha Bus és Carlbe Ervin egyszerre a pályán van. Az első meccsen ők voltak a Cápák legeredményesebb játékosai és a másodikon is szinte végig vezetett a Blue Sharks az első 29 percben. A kiállítás pillanatában néggyel mentek a hazaiak, irányítójuknak plusz kilenc volt a plusz-mínusz mutatója, vagyis csapata összességében kilenc ponttal megnyerte azokat a perceket, amikor rutinos játékosa a pályán volt.

A negyedik negyedben már nem működött jól a támadójáték, a nyíregyháziak nehezen alakítottak ki jó dobóhelyzetet, ellenben a másik oldalon a tarthatatlan Amorie Archibald nyolc hárompontos kísérletéből hetet értékesített. A MAFC az utolsó három percre nagy előnybe került, ahonnan nem volt visszaút.

Az is megér egy misét, hogyan alakult ki a 76–88-as végeredmény. A kosárlabda íratlan szabálya szerint az a csapat, amelyik biztosan megnyeri a meccset, nem dob kosárra az utolsó támadásából. A  legtöbb játékos ennek megfelelően már leindult a pályáról, Lakits András vezetőedző azonban hevesen gesztikulálva dobásra biztatta övéit. Archibald erre nem volt hajlandó, Pápai Máté azonban kapott az alkalmon és az utolsó másodpercekben, védők nélkül még bedobott egy hármast, amit aztán alaposan meg is ünnepelt a társaival. Ezek persze már csak jellembeli kérdéseket vetnek fel, ami szorosan nem kapcsolódik a meccshez…

A lényeg, hogy két meccs után 1–1-re áll a párharc, vagyis szerdán Budapesten dől el, melyik gárda jut a legjobb négy közé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában