Kisvárda hírei

2014.04.10. 12:47

Az érsekújvári verséneklő Zsapka Attila Kisvárdán

Kisvárda - Tegyük élményközpontú eseményé, elérhetővé a költészetet, az irodalmat, hogy mindannyiunk számára mindennapjaink részévé váljék.

Kisvárda - Tegyük élményközpontú eseményé, elérhetővé a költészetet, az irodalmat, hogy mindannyiunk számára mindennapjaink részévé váljék.

A Magyar Költészet Napját Magyarországon 1964 óta József Attila születésnapján, április 11–én ünnepeljük, immár ötven éve. A Költészet Napjának megünneplése nemcsak alkalom arra, hogy József Attila születésének évfordulójára emlékezzünk, hanem arra is, hogy felhívjuk a figyelmet a magyar költészetre.

Kisvárdán április 8–án  Ín memoriam Radnóti Miklós, Töredékek címmel Zsapka Attila előadói műsorára invitálta az érdeklődőket a kisvárdai Várday István Városi Könyvtár, a Béres József TIT Kisvárdai Egyesülete és az Első Kisvárdai Képzőművészeti Műhely. A résztvevők egyetértettek az egyik résztvevő tömören megfogalmazott mondatával, hogy „A már nagyon sokadik Könyvtári Csevegésen (ez volt a 245.) vagyok túl, de ilyen fantasztikus élményben még nem volt részem. Köszönöm aki/k/ ezt lehetővé tették.”

A verséneklő

Zsapka Attila Érsekújvárról érkezett, aki az ottani Kor–Zár verséneklő együttes frontembere és alapító tagja. A verséneklő –Radnóti halálának 70. évfordulója, s a Magyar Holokauszt 70. emlékéve is – több száz irodalmi fellépésével a háta mögött járja az országot s a magyar lakta területeket.

– Rendszeres napi gyakorlással, tanulással és új dalokkal igyekszem megfelelni az egyre igényesebb közönségnek –mondta a verséneklő Zsapka Attila. A szóló fellépések mellett, egy ideje dalokat is írok, lemezeket készítek a Kor–Zárral, melyeket a hazai és a magyar közönség előtt, mutatok be. Nagy öröm számomra, és megtisztelő, hogy a CD–ket meg is vásárolják. 2004 óta csak a zenének élek, ezért a Kor–Zár mellett más műsorokban is szerepelek, hiszen „szóló karriert” is kezdtem.

Korosztályokhoz szólni

Zsapka Attila nagy kihívásnak tartja, hogy milyen korosztályhoz szól. Az alsósoknak gyermekverseket, a felsősöknek pedig az élet fontos kérdéseiről énekel. Most itt Kisvárdán a könyvtár olvasótermében „Töredékek” című műsorában Radnóti Miklós megzenésített verseiből, naplórészleteiből, leveleiből adott egy csokorra valót a megjelenteknek. Az „Európa Csücskén” című műsorában énekel, s mond Kosztolányi Dezső, Weöres Sándor, Petőfi Sándor, Böröczki Mihály, Nagy László és József Attila verseket. A Rege a tűzről és jácintról, címmel Nagy László műve nyomán, a Kor–Zár együttes kisebb csapatával mutatja be a versciklus egyes részeit.

Műsoraival, verséneklésével, népszerűsíteni a magyar történelmet, irodalmat. Igyekszik bemutatni a nagyszerű magyar költőket s közkinccsé tenni a magyar költészetet.

Vincze Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!