Kisvárda hírei

2014.04.18. 17:47

Mintegy félezren a kisvárdai keresztúton

Kisvárda - A nyolcadik keresztúton Jézus szenvedéseire emlékeztek Felső–Szabolcs központjában Kisvárdán.

Kisvárda - A nyolcadik keresztúton Jézus szenvedéseire emlékeztek Felső–Szabolcs központjában Kisvárdán.

Nagykedden a református, a római– és a görög katolikus egyházak szervezésében, délután fél ötkor indult el a húsvét előtti, a város történetében a nyolcadik élő ökumenikus keresztútja, melyen Krisztus szenvedéseire emlékeztek. A gyalogos körmenet a kisvárdai Római Katolikus Templomból indult és a régi temető kápolnájához érkezett meg. A Szent László utca, a Rákóczi út, a Gyár úti lakótelep érintésével, a temető kápolnájáig tartó keresztúton, mintegy félezren vettek részt.

Vállukon vitték a keresztet

A keresztút egyes állomásain az egyházak papjai rövid stációkat mondanak. A 14 állomásból álló keresztútimádság felidézi a szenvedéstörténetet Jézus Krisztus elítélésétől a Golgotára vezető úton át kereszthaláláig. A nagyböjt végéhez közeledve, az ökumenikus Keresztúttal is lehetőséget teremtenek a történelmi egyházak a ráhangolódásra, a hit legszentebb eseményére, amelyben a megváltást ünnepeljük. Feladatuknak tekintik, hogy Krisztust és a megváltás örömhírét másoknak is megmutassák.

Az Ökumenikus Keresztút forgatókönyvében az alábbiakat olvashattuk: 

„ Ma a pokol sóhajtva kiáltja: / Megtört a hatalmam, / befogadtam egy halottat, mint a holtak egyikét, / de egyáltalán nem bírom magamnak megtartani; / el kell bocsátanom a többivel együtt, / akiken uralkodtam. / Voltak nekem halottaim öröktől, / ez azonban, íme, mind föltámasztotta. / – Dicsőség a te keresztednek, Krisztus, / és a te föltámadásodnak!”

A nagyböjt végéhez közeledve, az ökumenikus Keresztúttal is lehetőséget teremtettek a történelmi egyházak a ráhangolódásra, a hit legszentebb eseményére, amelyben a megváltást ünnepeljük. Feladatuknak tekintették, hogy Krisztust és a megváltás örömhírét másoknak is megmutassák.

A befejező állomáson együtt énekelték a megjelentek az utolsó éneket s annak refrénjét: „Jézus, add, hogy hozzád térjek, veled haljak, veled éljek.”

Vincze Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!