Kisvárda hírei

2014.04.05. 14:09

Nem engedtek, hát elengedték őket...

Ajak - Az önkormányzat a vissza nem térítendő támogatáshoz, a háziorvosok a szolgálati lakásukhoz ragaszkodtak.

Ajak - Az önkormányzat a vissza nem térítendő támogatáshoz, a háziorvosok a szolgálati lakásukhoz ragaszkodtak. „Veszélyben az egészségügyi központ felújítása!” Ezzel a felkiáltással intézett meghívást március közepén megyénk legfiatalabb városának lakosaihoz és háziorvosaihoz Ajak önkormányzata.

– A rendkívüli lakossági fórum apropóját az adta, hogy közösen keressünk megoldást egy régóta húzódó problémára – fogalmazott szerkesztőségünkben Kerekes Miklós polgármester, majd kifejtette: az önkormányzat tavaly 60 millió forintot nyert az egészségcentrum felújítására, a 100 százalékos támogatottságú beruházás egyetlen forint önerőt sem igényelt, viszont megoldást kellett keresni a megújulás előtt álló intézményben dolgozó háziorvosok, védőnők és fogorvosok rendelőjének ideiglenes elhelyezésére.

– Annak érdekében, hogy zavartalanul folytatódhasson az egészségügyi ellátás, időben elkezdődjön és a vállalt határidőre (2014. október) befejeződhessen a kivitelezés, két önkormányzati tulajdonban lévő szolgálati lakást ajánlottunk fel, amelyeket jelenleg a háziorvosok bérelnek, ám erről ők hallani sem akartak.

A hegy ment Mohamedhez...

A kompromisszumkereső egyeztetések hosszú hónapok után is zátonyra futottak, sőt, egyre inkább elmérgesedett a helyzet, dr. Boros László és dr. Barta Gábor ugyanis jogi képviselőhöz fordult. Nyilvánvaló volt, hogy ha meghiúsul a pályázat, búcsút inthet a város a várva várt felújításnak, és a tálcán kínált 60 milliós támogatásnak.

– Sajnos, a rendkívüli fórumon sem sikerült pontot tenni az ügy végére, mert a szolgálati lakásukhoz ragaszkodó doktorok távol maradtak a megbeszélésről. A megjelent városlakók ugyanakkor nyomatékosan megkérték, mintegy felszólították az önkormányzati képviselőket és engem mint polgármestert, hogy mihamarabb keressük fel őket, és jussunk megegyezésre – idézte fel a történteket Kerekes Miklós, majd hozzátette: másnap reggel sajnos nem járt sikerrel a rendelő ajtaján kopogtató delegáció, mert a háziorvosok szinte szóra se méltatták őket, egyikük pedig kihívta rájuk a rendőrséget.

Más ingatlan is alkalmas lenne

A két ajaki háziorvos levélben szólította meg az ajaki lakosokat. Soraikból az derül ki, hogy szívből örülnek a vissza nem térítendő támogatásnak, ami a fejlődés záloga, és határozottan visszautasítják azt a vádat, hogy ők a beruházás kerékkötői. Sérelmezik, hogy a település első embere „nem méltatta a falu két orvosát arra, hogy az egészségügyi központ felújításáról előzetesen, személyesen egyeztessen”, pedig bőven lett volna idő közös megegyezéssel az ideiglenes rendelő megtalálására. „Ehelyett küldött egy levelet, melyben indoklás nélkül felszólított bennünket arra, hogy december 31-éig hagyjuk el a szolgálati lakásokat” – áll a reagálásban.

A háziorvosok állítják: szakaszos felújítással nem lenne szükség a rendelők kiköltöztetésére, egyébként pedig a nyertes pályázatban ideiglenes rendelőként nem az általuk két évtizede lakott szolgálati lakások, hanem az ún. lapos iskola épülete volt kijelölve, de számos más, üresen álló ingatlan is megfelelő lenne, ezért nem adják a szolgálati otthonukat.

A rendkívüli fórumon azért nem jelentek meg, mert azt indokolatlannak és provokatívnak vélték.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!