Kisvárda hírei

2014.04.03. 11:39

Rákóczi-napi városi ünnepség a II. Rákóczi Ferenc Szakközépiskola és Szakiskolában Kisvárdán

Kisvárda – Egykori tanfelügyelői jelentésekből tudható, hogy Kisvárdán az elsők között alakult meg a megyében a tanoncok képzését szolgáló iskola 1885–ben, 129 éve.

Kisvárda – Egykori tanfelügyelői jelentésekből tudható, hogy Kisvárdán az elsők között alakult meg a megyében a tanoncok képzését szolgáló iskola 1885–ben, 129 éve.

Az iskola elődje ruházati, fa– és fémipari képzést nyújtott. 1938–ban vált szakirányúvá, ekkor már leány– és fiútagozaton tanítottak. Néhány az akkor oktatott szakmák közül: női–, férfiszabó, kalapkészítő, női fodrász, divatkereskedő, fehérnemű–varró és fényképész. Az 1948–as államosításkor kapott az iskola önálló épületet. (Ez ma is része intézménynek, 8 tanteremnek és a kabinetképzésnek ad otthont). Az intézet vasas profilúvá lett.

1965. február 1–től az intézet hivatalos elnevezése: 111. Sz. II. Rákóczi Ferenc Ipari Szakmunkásképző Intézet lett. 1978 szeptemberében a jelenlegi épületben kezdődött meg a tanítás. 1991 szeptemberében indult az első szakközépiskolai évfolyam gépjárművezető és karbantartó szakon.

Rákóczi–hét

A nagy múltú hagyományokkal rendelkező tanoda, már évtizedek óta rendezi meg, névadójának tisztelegve –Rákóczi Ferenc születésének 338. évfordulójáról – a Rákóczi–hét rendezvénysorozatát.

A mostani tanévben, március 20–tól, 28–ig zajlottak a hét különböző szakmai, közismereti versenyek vetélkedők. Az iskolát képviselők egy csoportja március 20–án Kassai kiránduláson vett részt, s tisztelegtek a nagyságos fejedelem a Dóm altemplomában lévő Rákóczi – síremléke előtt.

A szaktárgyi versenyeken, szakmák szerint, elméleti és gyakorlati feladatokat is értékelte a szakmai zsűri. Néző István helytörténész, „Kisvárda és környéke a Rákóczi szabadságharcban” címmel tartott előadást. Nagy siker volt az iskola szabadtéri színpadán megrendezett Szemafor együttes szabadtéri koncertje. A sport sem maradhatott ki, hiszen a Rákóczi–kupa labdarugó torna a környék középfokú oktatási intézményei labdarúgó csapatainak már hagyományos tornája.

Szépen szólt a tárogató

Az ünnepi megemlékezést, – mely egyben a városi ünnepség is volt, március 28–án – az iskola aulájában rendezték meg. A megjelenteket tárogató hangja köszöntötte, melyet, Nagy Csaba tárogatóművész, a Magyar Kultúra Lovagja szólaltatott meg. Hoffmann Rózsa az Emberi Erőforrás Minisztérium közoktatásért felelős államtitkárának köszöntőjét követően, ünnepi beszédet mondott dr. Seszták Miklós országgyűlési képviselő, a KDNP alelnöke.

A „Rákóczisok” ünnepi műsora, változatos, színes és gazdag volt. A névadó tiszteletére rendezett ünnepség a Rákóczi szobor koszorúzásával zárult.

A Makkai László megyei történelmi emlékverseny, melynek témája a Rákóczi–szabadságharc volt, az iskola tanulóinak csapatai mellett, a megye középfokú iskoláit is képviselték a már hagyományos, emlékeket felidéző vetélkedőn, az iskola aulájában.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!