Kisvárda hírei

2014.04.23. 11:48

Száz éves a Görög Katolikus Egyházközség Kisvárdán

Címkék#kisvárda

Kisvárda - Az 1806. évi egyházmegyei összeírás adatai szerint Kisvárda a Munkácsi püspökség Gyulaji esperesi kerületébe tartozott. Nem volt önálló parókia, Ajaknak volt a fíliája, leányegyháza.

Kisvárda - Az 1806. évi egyházmegyei összeírás adatai szerint Kisvárda a Munkácsi püspökség Gyulaji esperesi kerületébe tartozott. Nem volt önálló parókia, Ajaknak volt a fíliája, leányegyháza.

Egyháztörténet

Orosz Pál ajaki görög katolikus lelkész 1888. szeptember 16-án kelt felhívása a város lakosságához, ami a Kisvárdai Lapok című újságban jelent meg: "Már évtizedek óta foglalatoskodik a helyi görög katolikus fiók hitközség, azon dicséretes eszméivel, miszerint templomot épít..."

A templom alapkőletételi ünnepsége 1893. augusztus 6–án volt, a templomszentelést pedig 1897. június 20–án tartották meg. A hívek számban is megnövekedtek, 1910–re meghaladta az 1100 főt. A hiány pótlásával és felülvizsgálatával a püspöki engedélyt megadták, s így 1914–ben lelkész kerülhetett Kisvárdára. Tutkovics József és Demjén Péter aláírásával a hívek nevében levelet intéztek az egyházmegyéhez, melyben abbani szándékukat fejezték ki, hogy olyan lelki vezetőt szeretnének Kisvárda élére, aki "képes igényeink kielégítésére".

Az első parokus 1914–ben

A levél személy szerint megemlíti Bellovics Gyula csicseri lelkész nevét, mint elképzelt és óhajtott személyt Kisvárda görög katolikus egyházának élére. A levél megírása és felterjesztése nem volt hiábavaló, hiszen 1914–ben az akkor 35 éves, ambiciózus lelkészt nevezték ki Kisvárda első parókusává, aki 6 évet tölt Kisvárdán. Az egyházközség megalakulásának tiszteletére április 26–án templombúcsút tartanak, egyúttal köszöntik a centenáriumát ünneplő görög katolikusok közösségét.

Hálaadás a 100 évért

– A hálaadó Szent Liturgiát, templomunkban április 26–án, szombaton, 17.00–kor tartjuk, amelyen köszönetet mondunk az elmúlt 100 évért – mondta Grunda János parókus atya–, melyen Kocsis Fülöp püspök atya prédikál. A kerület papjait és az itt szolgált káplánokat és az innen származott paptestvéreket hívjuk meg vendég atyáknak. A liturgia végén – püspök atya megáldja azt az emléktáblát, amelyet a 100 év emlékére készíttettünk, amelyen az eddigi püspökeinket, itt szolgáló és innen elszármazó papjainkat tüntetjük fel! Erre az ünnepi alkalomra készül el a fényképkiállítás, amely az egyházközség eddigi életét mutatja be. A liturgia végén körmenet is lesz a park körül, majd ezt követően pedig mindenkit szeretnénk megvendégelni. Üstökben és bográcsokban készül majd a finomabbnál finomabb étel. Azt szeretnénk, ha senki nem menne haza, hanem velünk együtt ünnepelné ezt a jubileumi búcsút – fejezte be tájékoztatóját Grunda János parókus atya.

Vincze Péter

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!