Kisvárda hírei

2014.09.04. 19:17

Folklórtalálkozó és Fesztivál a romániai Krasznán

Kisvárda – A Van Esély Közhasznú Egyesület partnere a romániai Kraszna városból a Cserey Farkas Társaság civilszervezete. A projekt lényege: a határon inneni és túli magyar fiatalok egymáshoz közeledése, kapcsolataik kialakítása, hosszú távon való tartása.

Kisvárda – A Van Esély Közhasznú Egyesület partnere a romániai Kraszna városból a Cserey Farkas Társaság civilszervezete. A projekt lényege: a határon inneni és túli magyar fiatalok egymáshoz közeledése, kapcsolataik kialakítása, hosszú távon való tartása.

A 2014. június 4–i kisvárdai és az augusztus 30–i krasznai hagyományőrző rendezvények eredménnyel szolgálták a határon inneni és túli kapcsolatok erősítését, az élő folklór további éltetését, áthagyományozását. A kisvárdai kulturális delegációban 50 fő utazott a testvérvárosi együttműködést szorgalmazó Szilágy megyei (Románia) Krasznára –számolt be Pribula László a kisvárdai Van Esély Közhasznú Egyesület elnöke.

Rendszeres találkozók lesznek

Együtt, Egymásért, Egymással projekt keretében augusztus 30–án a XVI. Nemzetközi Hagyományápoló Találkozó és Fesztivál keretében rendezték meg a Krasznai Napok programsorozatát. Kisvárdát a Van Esély Közhasznú Egyesületet, egy ifjúsági és egy gyermek népi tánccsoport és az Ifjú Ligetkék népzenei csoport képviselte. A kisvárdaiak mellett más magyarországi művészeti csoportok is bemutatkoztak, a piactéren felállított szabadtéri és a Petőfi Sándor Művelődési Ház színpadán, mintegy ötezer érdeklődő előtt. Hallatlanul nagy közönségsikert aratott a Kisvárdát képviselők delegációja, mind a szakma, mind a publikum, közönség tetszését, elismerését kivívták. A rendszeres találkozások mellett foglaltak állást, mind a vendégek, mind a vendéglátók.

Újabb együttműködés

– A Kisvárdai Önkormányzati vezetői delegációját, Leleszi Tibor a város polgármesterének vezetésével, szeptember 2–án nagy szeretettel fogadták Krasznán. Eredményes megbeszélést folytattak a két település további együttműködéséről. Így a szeptember 1–től indult újabb projektben újra együtt dolgozik, a kisvárdai Van Esély Közhasznú Egyesületet és a krasznai Cserey Farkas Társaság. Ebben az együttműködésben a Rétköz és a Szilágyság folklórját kívánják bemutatni és feldolgozni Krasznán és Kisvárdán. A projekt az „Egy tőről fakadók összetartozása” címmel indul és az év végével zárul – mondta befejezésként Pribula László.

Vincze Péter

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!