Magyarország

2008.07.11. 16:51

Visszavarrták a levágott kart

<p>Miskolc - Hogy működik-e majd a visszavarrt kar, a kéz, azt csak sok-sok hónap múlva lehet tudni. Baleset érte a férfit. Egy másik esetet is említettek az orvosok: szamurájkarddal vágták le egy fiatalember kezét csuklóban.&#160;<dia width="900" height="700" alt="Visszavarrták a levágott kart Miskolcon 2008.07.11."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Visszavarrt_k_a_lev_gott_kart_Miskolcon_200/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Visszavarrták a levágott kart Miskolcon 2008.07.11." /></a></dia>&#160;<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/csillagpont-projekt-lehet-drukkolni/cn/boon-news-em_01-20080704-023836"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B> Csillagpont projekt</B></A></p>

Sikeres műtétet végzett az a csapat, amely egy 56 éves férfi karját varrta vissza.

Túlhűteni tilos

Hat óra hosszat tartott a műtét, a teamet dr. Bábás Géza, a megyei kórház traumatológiai osztályának főorvosa vezette. Csütörtökön délelőtt a következőket tudtuk meg tőle: a bal felkarja felső harmadánál vágta le a karját egy gép a férfinak kedden reggel. Rövid időn belül a megyei kórházban volt, Sajóbábonyból szállították be a mentők. A levágott kar is a mentőautóban volt, megfelelő körülmények között. (Ha túlhűtik, elhal. Ásványvizes palackokat tettek mellé.)

Képek a műtétről

Mire a mentő beérkezett, már összeállt és felkészült a csapat. Magát a műtétet négyen végezték, rajtuk kívül még négy közreműködőre volt szükség. Bábás doktor hangsúlyozza: szerencsések voltak a körülmények: adott a technika, adott a megfelelő személyzet. És, bár némileg roncsolódott a kar, nem okozott gondot az operációnál. (Egy részen bőrt is kellett pótolni, azt a combról vették.)
A sérültet sokktalanították, hogy azután altatásban végezzék el rajta a műtétet. Mikroszkóp, illetve annak kivetítője segített az összeillesztésnél, varrásnál. (A műtét során készült képeket alkalmunk volt megnézni, nem az újságba való a látvány.)

Két mikrosebész

Dr. Bábás Géza elmondta: a csontokat, az ereket, az idegeket, az izmokat kell összeilleszteni. Kis idegpótlásra is szükség volt. Következik a rehabilitáció, ami nagyon hosszú folyamat. Tónusban kell tartani az izmokat. Biztos, hogy a kar megmarad, de, hogy fog-e működni, az félév, háromnegyed év múlva válik bizonyossá.

Az osztályvezető főorvos, dr. Kazacsay Ferenc is ott volt a műtét kezdeténél. Mint mondta, több hasonló visszavarrást (replantációt) végeztek már Bábás főorvos irányításával. A Diósgyőri Kórházból érkezett, a két traumatológia egyesítésével. Így most már két stáb van a megyei kórházban, dr. Szabó Zsolt a másik, ugyancsak gyakorlott orvos ezen a területen, aki Bábás Gézához hasonlóan szintén számos ilyen jellegű műtétet végzett.

Szamurájkarddal
A balesetet szenvedett 56 éves férfi nem szólalt meg a médiának, és arcát se engedte fotózni, filmezni. Megtudtuk: Bábás főorvos az elmúlt tíz évben legalább negyven replantációs műtétet vezetett, ezek legtöbbje ujjlevágás, azon belül is főleg hüvelykujjlevágás volt. Nagy amputációból hét esete volt. A legutóbbi pár napja: egy ózdi fiatalembernek vágta le szamurájkarddal támadója a csuklóját. Ebben az esetben nem vált el teljesen a kéz a kartól. Nemcsak a sérültet, hanem az ugyancsak műtétre szoruló tettest is náluk látták el.

Szabados Gábor

Kapcsolódó cikkek:

  • Sikeresen visszavarrták a leszakadt felső végtagot Miskolcon
    A B.-A.-Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Traumatológiai Osztályán 2008. július 8-án a Dr. Bábás Géza főorvos által vezetett operációs team sikeresen replantált (visszavarrt) egy 56 éves sérült felső végtagját, melyet munkagép szakított le.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!