Magyarország

2008.11.02. 18:54

Dunaszerdahelyi mérkőzés - Nem tájékoztatták a szlovák rendőrök a magyar összekötőket

<p>Semmilyen tájékoztatást nem adtak a szlovák rendőrök annak az öt magyar rendőri összekötőnek, akik éppen a szlovákok kérése alapján voltak jelen a szombati, dunaszerdahelyi mérkőzésen. Az események után a magyar rendőrség hivatalos tájékoztatást kért a szlovákoktól az összecsapás körülményeiről. Ez vasárnap délután megérkezett, tartalmáról - mivel le kell fordítani - hétfőn tájékoztat a magyar rendőrség.</p>

Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a szlovák rendőrség az Európai Unió Tanácsának egyik állásfoglalása alapján kérte, hogy magyar rendőri összekötők - úgynevezett spotterek - legyenek jelen a mérkőzésen, mivel oda sok magyar állampolgár érkezését várták. Megfigyelőként öt magyar rendőr volt ott a mérkőzésen.

A megfigyelők alapvető feladatai: kapcsolattartás a biztosítást végző rendőrökkel és a szurkolókkal, a szurkolók magatartásának figyelemmel kísérése, szükség esetén felhívás a jogszerű viselkedésre. Ezen felül szükség esetén tolmácsolhatnak is a rendőrök és a szurkolók között.

A szlovák rendőrség a kényszerítő eszközök alkalmazása előtt a spottereknek semmilyen tájékoztatást nem adott. A kényszerítő eszközök használatának előkészítésébe a magyar rendőröket nem vonták be. A Független Hírügynökség információi szerint ez azt jelenti, hogy a magyar rendőröknek információ híján erről nem is volt lehetőségük tájékoztatni a magyar szurkolókat.

A magyar rendőrség az események után hivatalos tájékoztatást kért a szlovák rendőrségtől az intézkedések okairól, azok jogi megalapozottságáról, az előállítottakról, a folyamatban lévő eljárásokról. Ezen felül tájékoztatást kértek a sérültek számáról és állapotáról is.

A jelentést vasárnap délutánra ígérték a szlovák hatóságok. Az Országos Rendőr-főkapitányság Szóvivői Irodája a Független Hírügynökséget úgy tájékoztatta, hogy a jelentés megérkezett, de mivel szlovákul van, még le kell fordítani. A részletekről hétfőn tájékoztat a rendőrség.

A magyar rendőrség tudomása szerint 31 embert állítottak elő Dunaszerdahelyen a mérkőzésen történtek kapcsán, közülük 13 magyar állampolgár. Mindegyiküket elengedték a szlovák rendőrök. A rendőri beavatkozáskor 11 ember sérült meg, közülük 5-en magyar állampolgárok.

A sérültek közül egy magyar állampolgárt még a dunaszerdahelyi kórházban ápolnak. Ezt Horváth Zoltán, az egészségügyi intézmény igazgatója mondta a Független Hírügynökségnek.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, szombaton, Dunaszerdahelyen a DAC-Slovan labdarúgó mérkőzésen a szlovák rendőrök a Magyarországról érkezett szurkolókra támadtak. A szlovák hatóság szerint a beavatkozásra azért volt szükség, mert szerintük a magyarok köveket dobáltak rájuk. A helyszínen tartózkodó újságírók szerint nem történt a magyarok részéről agresszió, ellenben a pozsonyi drukkerek petárdákkal dobálták saját rendőreiket, ám azok inkább a magyar szurkolótábor ellen léptek fel. Szombaton este spontán demonstrációk voltak a történtek miatt a vámosszabadi határátkelőhelyen, Budapesten, a Szlovák Nagykövetség előtt, illetve Békéscsabán, a Szlovák Főkonzulátusnál. Rendbontás nem történt.

A magyar kormány vizsgálatot vár a szlovákoktól a történtek kapcsán, a szlovák kormány pedig a magyarok "szélsőséges megnyilvánulásaitól" tart, elítélték például a budapesti zászlóégetést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!