Magyarország

2008.11.13. 15:06

Gazdasági csúcs: lezajlott a tanácskozás

<p>Budapest - Bajnai Gordon szerint egyértelműen sikeres volt a tanácskozás.</p>

14:25: Elodázhatatlan a reform az önkormányzatok, a szociális rendszer, és az adók vonatkozásában - mondta Veres János a csütörtöki gazdasági csúcson. A pénzügyminiszter szerint az elmúlt két évben a gazdaság kifehérítésében sikerült néhány tíz milliárd forintot megtakarítani, erről a területről 1.000 milliárd forintos nagyságrendű bevétel azonban nem fog befolyni.

A pénzügyminiszter cáfolta azokat a kósza felvetéseket, hogy az adóhivatal visszatartana az adózóktól 100 milliárd forint nagyságrendű visszautalásokat.  Megerősítette, hogy a magyar kormány szeretne már 2009-ben az euró bevezetésének előszobájának nevezhető ERM II-es árfolyam rendszerhez csatlakozni, és az ehhez szükséges pénzügyi feltételeket teljesíteni.

Veres János a jelenlegi gazdasági helyzetben a likviditás fenntartását nevezte a legfontosabb feladatnak a kormány előtt. Hozzátette, hogy a pénzintézetek pénzügyi támogatásával nem az a cél, hogy "bankárokat mentsünk meg", hanem az a pénz a gazdaság működéshez kell, hogy lehessen pénzmozgás a bankok-vállalkozások, illetve a cégek között. Enélkül ugyanis jelentősen visszaesne a gazdaság.

A pénzügyi tárca első embere szerint három területen elodázhatatlan a reform: az önkormányzatok, a szociális rendszer, és az adók vonatkozásában. Véleménye szerint a reformokat csak az egyensúlyi feltételek megtartása mellett lehet végrehajtani.

14:16: Egyértelműen sikeresnek nevezte a gazdasági csúcs csütörtöki tanácskozását a találkozót követően Bajnai Gordon gazdasági miniszter. A tárcavezető szerint a kormány átfogó támogatást kapott a gazdasági válság kezeléséhez szükséges lépések elvégzéséhez.

Bajnai Gordon hangsúlyozta: a kormánynak most az a feladata, hogy a létrejött szélesebb támogatás mentén gyors lépésekkel stabilizálja a gazdaságot. A gazdasági miniszter leszögezte: az általa bejelentett hat pontos csomag sok lépéséhez nem szükséges parlamenti döntés. Így például a vállalkozásoknak nyújtandó 1400 milliárd forintos uniós forrás-átcsoportosításhoz csak az Európai Unióval kell egyeztetni, de a magyar Országgyűlésnek nincs döntési kötelezettsége. Ugyanígy a piacteremtő támogatások és a munkahelyteremtő és -megőrző források elkülönítéséhez sem szükséges a parlament döntése. Ezeket a kormány saját hatáskörben el tudja indítani.

Veres János pénzügyminiszter a találkozót követően két dolgot emelt ki, amelyekben egyetértés volt a gazdasági csúcson. Egyrészt szinte minden résztvevő fontosnak nevezte a pénzforgalom, a vállalkozások likviditásának megerősítését, valamint a strukturális (önkormányzati, adó és szociális) reformok folytatását. Éppen ezért a kormány hamarosan elkészíti az ezekre a területekre vonatkozó lépések konkrét intézkedéseit - mondta a tárcavezető.

Kérdésre válaszolva Veres János elmondta: a költségvetésen belül csak az egyensúly megtartása mellett lát esélyt a kormány adóváltoztatásokra, vagyis a kabinet kész adóátrendezések végrehajtására, azonban ez nem jár adócsökkentéssel mindenki számára.

13:52: A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) kész kiállni a kormány által felvázolt válságkezelési és gazdaságélénkítési csomag mellett, amelybe beépítették a kamara azon javaslatát, hogy az uniós pénzek nagyobb hányadát a gazdasági konjunktúra élénkítésre csoportosítsák át - mondta el Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a gazdasági csúcson csütörtökön.

Utalt arra, hogy az MKIK három tanulmányt készíttetett 15 ezer vállalkozás körében a válság hatásairól, és javaslataikról, amelyet szívesen megosztanak a kormánnyal. A kamara elnöke ugyanakkor megfogalmazta kétségeit a kormány csomagjával kapcsolatban, hogy annak végrehajtása mennyire lesz teljes.

Pataki Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke kifejtette, hogy a munkahelyek megőrzése és bővítése nélkül nem lehetséges gazdasági előrelépés. Ezért azt javasolta, hogy az uniós támogatások jelentős részét e célokra fordítsák.

Bienerth Gusztáv, az Amerikai-Magyar Kereskedelmi Kamara (AmCham) elnöke az adóreform és a korrupció visszaszorításának fontosságára hívta fel a figyelmet. Az adóreform szerinte nemcsak az adómérték csökkentését kell hogy jelentse, hanem a kivetés, a behajtás egységes átalakítását, ami nélkül elképzelhetetlen a továbblépés.

11:27: A magyar kormánynak a gazdaság kitörési pontjaira kell koncentrálnia, ezért a Joint Venture Szövetség azt javasolja, hogy elsősorban a külpiacokra kell összpontosítani a figyelmet - közölte Fekete István, a szövetség elnöke a gazdasági csúcson csütörtökön.

Hozzátette: javasolják továbbá, hogy a gazdaság élénkítését, és a fogyasztást kell ösztönözni. Ezek mellett felhívta a figyelmet a költségvetés kiadási oldalának további csökkentésére, és a bevételi oldal növelésére.

Úgy vélte, hogy a szövetség hiteles fokmérője a gazdaság állapotának, mivel tagvállalataik - a külföldi-magyar vegyesvállalatok - lefedik a magyar gazdaságot.

11:22: Magyarországnak a megye és önkormányzati rendszert is érintő átfogó gazdasági reformra van szüksége, amelyben jelentős erőtartalékot vannak - mondta el Demján Sándor, a VOSZ ügyvezető elnöke csütörtökön a gazdasági csúcs ülésén.

Az üzletember örömét fejezte ki, hogy a nemzeti csúcs után ma nem az ország csődhelyzetéről kell beszélni. Véleménye szerint a magyar gazdaság mostani szerkezetében egy torzszülöttre hasonlít, mivel a termelésben - új érték létrehozásában - mindössze 500 ezer munkavállaló vesz részt, amelyet legalább egymillióra kellene emelni.

Demján Sándor szerint a kormányzati döntéshozóknak, és a pénzügyi szakembereknek óvatosan kell fogalmazniuk a magyar bankokban történő állami tulajdonrész szerzésről. Demján úgy véli, hogy az állami tulajdon szerzése a bankokban rossz üzenet a piac felé.

10:30: A Fidesz szerint a kormány által ismertetett válságkezelési megoldások között vannak jó lépések és azok alapvető iránya jó, azonban kérdéses a kormány hitelessége. Ezt Matolcsy György az Orbán-kormány gazdasági minisztere mondta csütörtökön a gazdasági csúcs ülésén. Az ellenzéki politikus szerint politikai fordulat nélkül nem lehet gazdasági fordulatot elérni.

A Fidesz szerint igenis a jelenlegi kormány rossz döntései - "10-15 gazdasági szarvashibája" - az oka a kialakult válságnak, nem pedig az Orbán-kormány gazdaságpolitikája, sem pedig a lakosság túlzott hitelfelvétele és fogyasztása.

Matolcsy György megerősítette, hogy a Fidesz kitart a hétpontos javaslatcsomagja mellett, amelynek legfontosabb eleme a teljes adó- és járulékreform.

10:21: Hat pontban foglalta össze a teendőket és három gyors megoldási javaslatot tett Bajnai Gordon csütörtökön a gazdasági csúcs ülésén. A gazdasági miniszter szerint a válság megoldásának lépései sorrendben a pénzhiány orvoslása, a munkahelymegőrzés, a piacok beindítása, a versenyképes üzleti környezet megteremtése, a foglalkoztatás bővítése és a szerkezeti reformok folytatása.

A pénzhiány orvoslására 2009-ben és 2010-ben összesen 1400 milliárd forint direkt támogatáshoz juthatnak a vállalkozások az uniós források átcsoportosításával, valamint az állam hitelgaranciát is vállal és kamattámogatást is nyújt. Az első konkrét javaslat szerint 2009-től úgynevezett automata - külön elbírálás nélküli - pályázatokon, akár 50 millió forintot is nyerhetnek majd el kis és közepes vállalkozások széles körű felhasználásra, 50-70 százalékos támogatási aránnyal.

A munkahelymegtartás érdekében a kabinet térségi válságkezelő alapokat hozna létre és ösztönözné a nagyvállalkozások betelepülését. Második konkrét javaslatként Bajnai Gordon elmondta: 2009-től ha egy 5 és 50 fő közötti alkalmazottat foglalkoztató vállalat egy új alkalmazottat vesz fel, akkor az új munkaerő járulékkedvezményein felül öt, már meglévő alkalmazottja után fizetett járulékainak 10 százalékát is átvállalja az állam az első évben, a második évben pedig 6 százalékát. Bajnai hangsúlyozta: ezzel 20 ezer új munkahely jöhet létre és 100 ezer munkahely tartós megmaradását biztosíthatja ez az intézkedés.

A piacbővítés területén gazdaságdiplomáciai offenzívát hirdet a kormány: Kína, Balkán, Oroszország és a Közel-Kelet piacainak feltárásával. Ezen kívül a 2300 hazai exportőr kis- és középvállalkozás számára a kormány egyenként célzott támogatási javaslatokat dolgozna ki. A harmadik konkrét megoldási javaslat szerint 2010 közepéig összesen 1800 milliárd forintnyi uniós forrásból indulhat beruházás az építőiparban.

Bajnai Gordon hangsúlyozta: az üzleti környezet megteremtése érdekében adóátrendezésre lesz szükség 2009-ben és a kormány várja a "nyitott és őszinte" javaslatokat a szakmai szervezetektől és a parlamenti pártoktól. Ezen kívül a versenyképes üzleti környezet érdekében a kormány folytatja a bürokráciacsökkentést az adminisztrációs terhek csökkentésével, a hivatalok számára a késedelmi kamat fizetésének kötelezővé tételével és az engedélyezési eljárások csökkentésével.

A foglalkoztatás bővítés területén a kormány tervei szerint elsőként azokat az ágazatokat támogatnák célzottan - mezőgazdaság, turizmus, építőipar - melyek képesek az alacsony képzettségű munkaerő felvételére.

Végül a szerkezeti reformok területén a kormány tervei szerint folytatni kell a korrupcióellenes lépéseket, a pártfinanszírozás újraszabályozását, folytatni kell az önkormányzati reformot, középtávú adócsökkentést kell végrehajtani és útvonaltervet kell készíteni az euró bevezetéséhez.

9:24: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök bevezetőjével elkezdődött a gazdasági csúcs csütörtökön délelőtt a Parlamentben. A kormányfő beszédében hangsúlyozta: a jelenlegi helyzetben nem lehet régi módon reagálni, hanem új megoldásokra, változtatásokra van szükség.

Gyurcsány Ferenc kiemelte: a válságba politikusnak nem politikus, munkavállalónak nem munkáltató, munkaadónak nem munkavállaló az ellenfele, hanem a válság a közös ellenfél. A miniszterelnök szerint nem szabad a "régi játszmákat folytatni" a jelenlegi helyzetben. A kormányfő szerint változtatásokra van szükség, hogy a válság végén Magyarország a régión belül megerősödve kerüljön ki a küzdelemből.

A miniszterelnök bevezetőjét követően Bajnai Gordon gazdasági miniszter tart előadást a kialakult helyzetről és a lehetséges megoldásokról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!