Magyarország

2010.08.12. 13:36

Az új régiós beosztásra kíváncsi az MSZP

<p>Levélben kérdezi a nemzeti fejlesztési minisztert az MSZP-s Varju László arról, döntött-e már a kormány Magyarország végleges régiós beosztásáról, és ha igen, mik ennek a részletei.</p>

Varju László felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány a következő időszakban több mint 3 ezer milliárd forint fejlesztési forrás felhasználásáról dönthet majd. Ehhez azonban Magyarországnak meg kell állapodnia Brüsszellel az új régiós beosztásról. Már tavasszal közölnie kellett volna Magyarországnak az ezzel kapcsolatos álláspontját, de az előző, Bajnai-kormány a választások előtt jelezte, hogy ezt a feladatot a következő kormányra hagyja. Varju László szerint az Orbán-kormánynak már döntenie kellett a kérdésben, és erről akarja levélben megkérdezni a nemzeti fejlesztési minisztert.

Forradalmi változás nem kell

Magyarországon korábban hét úgynevezett tervezési-statisztikai régiót jelöltek ki. Megyehatárok mentén szervezték meg a régiókat, de azóta vannak változások, amelyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni - mondta a képviselő. Példaként említette, hogy a közép-magyarországi régióban szerinte külön kellene választani Budapestet és Pest megyét, mivel eltérő a fejlettségük. A szétválasztással el lehet elérni, hogy ne essen el fejlesztési forrásoktól a fővárosnál jóval elmaradottabb Pest megye. Forradalmi változtatásokra ugyanakkor szerinte nincs szükség - magyarázta. Varju László szerint az új régiós beosztás a 2013-as évi források felhasználása szempontjából fontos, nem a 2011-es évet befolyásolja.

A politikus beszélt arról is, hogy megérkezett a válasz a nemzeti fejlesztési minisztertől korábban írt levelére. Fellegi Tamás ebben arról tájékoztatta, hogy a kiemelt, illetve nagyberuházásoknál összesen 700 tételt vizsgálnak felül és 477 milliárd forint értékű projekt visszavonására tesznek majd javaslatot a kormánynak. Erről várhatóan augusztus 31-ig dönt a kormány.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!