Magyarország

2010.10.27. 12:00

Jobbik: A Fidesz a jogállamiság falán kíván rést ütni

<p>A Fidesz az Alkotmánybíróság jogosítványait korlátozni kívánó javaslatával hatalmas rést kíván ütni a jogállamiság falán - mondta szerdai sajtótájékoztatóján Gyüre Csaba, a Jobbik országgyűlési képviselője.</p>

Az ellenzéki politikus hozzátette: a Jobbik inkább tovább szélesítené a taláros testület hatáskörét. Az ellenzéki párt alelnöke szomorúnak nevezte, hogy idáig süllyedt a jogalkotás Magyarországon.

A Jobbik cinikusnak tartja, hogy éppen a jogállamiság megerősödésével indokolja a Fidesz az Alkotmánybíróság jogosítványainak korlátozását. Gyüre Csaba elfogadhatatlannak nevezte a kormányzó pártok személyre szabott alkotmányozási és jogalkotási gyakorlatát. A Jobbik alelnöke elképzelhetőnek nevezte, hogy utcai demonstrációval tiltakozzanak a tervezett alkotmánymódosítás ellen, ám kizárta annak lehetőségét, hogy csatlakozzanak a Gyurcsány Ferenc vezette tiltakozó akcióhoz.

Megnyirbálnák a jogköröket

Lázár János a Fidesz frakcióvezetője kedden jelentette be, hogy a jövőben az Alkotmánybíróság nem rendelkezne döntéshozatali hatáskörrel az országos adókat és járulékokat érintő törvényekkel kapcsolatban, így például a kedden megsemmisített 98 százalékos különadóról szóló törvénnyel kapcsolatban sem. A kormánypárti politikus ugyanis az Alkotmány és az Alkotmánybíróságról szóló törvény ilyen tartalmú módosítását terjesztette be az Országgyűlésnek. Lázár leszögezte: emellett újra - változatlan formában - beterjesztik a különadóról szóló jogszabályt és "egy fillért nem adnak vissza".

A Jobbik alelnöke aggályosnak nevezte, hogy a legfőbb ügyészt 9 évre kívánják kinevezni. Gyüre Csaba visszahozná azt a korábbi gyakorlatot, amely az ügyészi kinevezés feltételéül szabná a büntetlen előéletet. Ezt a feltételt még a Bajnai-kormány idején törölték el, amelyen az új kormány sem kíván változtatni.

- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!