Magyarország

2010.10.23. 14:40

Schmitt Pál fogadta az Európai Parlament elnökét

<p>Schmitt Pál köztársasági elnök hivatalában fogadta szombaton az Európai Parlament (EP) elnökét. Jerzy Buzek az 1956-os forradalom és szabadságharc ünnepi megemlékezései alkalmából látogatott Budapestre.</p>

A két politikus megbeszélésén szóba került a magyar uniós elnökségre való felkészülés, az alkotmánymódosítás, az európai azonosságtudat erősítésének fontossága, valamint a vörösiszap-katasztrófa - olvasható a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján.

Schmitt Pál az egyeztetésen beszámolt arról a javaslatáról, amely szerint a készülő új alkotmányban legyen közvetlen utalás a kereszténységre. A köztársasági elnök szükségesnek tartja, hogy a Szent Korona illetve az anyanyelv, a család, az élethosszig tartó tanulás, valamint a sport és egészség is megjelenjen az új alaptörvényben.

Napirenden a a társadalmi integráció

Jerzy Buzek fontosnak nevezte, hogy az alkotmány összhangban legyen a társadalmi változásokkal, a reformok pedig a haladás nélkülözhetetlen eszközei, miként azt az Európai Unió története is mutatja. Az EP elnöke javaslatot tett az európai polgárok integrációjának kérdését vizsgáló közös parlamenti találkozóra, mely a kontinensen élő kisebbségek, a bevándorlók, illetve a más tagállamokban letelepedő európaiak társadalmi beilleszkedését tekintené át.

Schmitt Pál ezzel összefüggésben megemlítette, hogy az Országgyűlés a nyugat-balkáni országok európai integrációjával kapcsolatban kezdeményezett közös parlamenti találkozót, amely kiegészíthető lenne a társadalmi integráció témájával.

Jerzy Buzek a találkozó végén együttérzését és részvétét fejezte ki a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak valamint az áldozatok családjainak. Az EP elnöke hozzátette: felülvizsgálják annak lehetőségét, hogy az EU Szolidaritási Alapját ne csupán természeti, hanem ipari katasztrófák esetén is igénybe lehessen venni. Schmitt Pál pedig azt javasolta: az EU mérje fel a területén lévő potenciális veszélyforrásokat, hogy hasonló tragédiák ne fordulhassanak elő.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!