Magyarország

2010.12.13. 07:40

Hajléktalan emberek dolgoztak a VIII. kerületben

<p>Budapest - Hajléktalan emberek takarították és tartották rendben a budapesti Magdolna-negyedet, a VIII. kerület egy részét.</p>

A négy hónapos programot a hajléktalanokat segítő Menhely Alapítvány szervezete és az volt a cél, hogy hatékony segítséget nyújtsanak az utcán élőknek és elősegítsék alkalmi foglalkoztatásukat. Összesen 22 hajléktalan ember dolgozhatott az elmúlt hónapokban és 293 alkalommal biztosítottak nekik alkalmi munkát. A fizetségük napi 4000 forint volt és meleg ételt is kaptak. Többen közülük azóta rendesen felruházkodtak és még mobiltelefont is tudtak venni, hogy elérhetőek legyenek későbbi foglalkoztatásuk reményében.

A június végétől október végéig tartó programról hétfőn számolt be az alapítvány. A foglalkoztatási programban hajléktalan embereknek adtak alkalmi munkát, főleg a közterületek takarításában számítottak rájuk. Az alapítvány szerint a Dankó utca, mátyás tér, Szerdahelyi utca és Teleki tér környékén a hét bizonyos napjain dolgozó hajléktalanok munkájával elégedettek voltak a kerületi köztisztasági szolgáltatónál, annak ellenére, hogy a program indulása előtt voltak fenntartásaik a hajléktalanok bevonása kapcsán. Végül kiderült, hogy a korábban foglalkoztatott dolgozóiknál is jobban lehetett rájuk számítani.

A Menhely Alapítvány szerint a projektnek köszönhetően a takarítást végző hajléktalanok közül többen átmeneti szállóra költöztek. Szinte mindannyian felruházkodtak, mobiltelefont vásároltak, hogy a későbbi munkavállalásuk érdekében elérhetőek legyenek, és kapcsolatot tudjanak tartani. A fizetésükből rendes ételt tudtak vásárolni maguknak, megnőtt az önértékelésük, másképp látták a környezetüket és ahhoz való viszonyukat. Az alapítvány szerint újra bebizonyosodott, hogy hasznos munkavégzés és megfelelő ellenszolgáltatás biztosításával komoly lépéseket lehet tenni azért, hogy a legszegényebbek visszataláljanak a társadalomba.

Forrás: Független Hírügynökség

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!