Magyarország

2011.05.22. 16:30

Tállai: nem a Fidesz, hanem az MSZP indított támadást az önkormányzatok ellen

<p>A Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára szerint nem a Fidesz, hanem az MSZP indított támadást az önkormányzatok ellen, amikor kormányon voltak és évente csökkentették a helyhatóságok állami támogatását, miközben növelték feladataikat és a bürokráciát.</p>

Tállai András vasárnap az MTI-nek Mesterházy Attila MSZP-elnök szavaira reagált, aki Szegeden azt mondta: a Fidesz támadást indított az önálló véleményalkotásra és érdekérvényesítésre képes önkormányzatok ellen. Közölte: az önkormányzatok államosításával közigazgatás helyett politikai igazgatást próbál meg bevezetni a Fidesz. Az államtitkár szerint a szocialista kormányzat idején ezermilliárd forint került ki az önkormányzatoktól, azok többsége csődhelyzetben áll, és a teljes eladósodottság jellemző.

Véleménye szerint azzal még az MSZP is egyetért, hogy szükség van az önkormányzati rendszer átalakítására. Mint mondta, működőképes, átlátható, rendszerre van szükség. Az állami és önkormányzati feladatok elosztása azt jelenti, hogy olyan feladataik lesznek a helyhatóságoknak, amelyekre forrásuk is van - tette hozzá. Kijelentette, hogy ezzel megszűnik az önkormányzati hiány és az adóssághalmozás. Mint mondta, ha 2013-ban elindul az új finanszírozási rendszer, akkor az önkormányzatok költségvetése már nem tartalmazhat hiányt.

Tállai András közölte: olyan feladatmegosztást szeretnének, amely hatékonyabb, gyorsabb, és költségkímélőbb ügyintézést jelent az önkormányzatok számára. Azt is kiemelte, a törvényességi felügyeleti rendszer célja, hogy ne szülessenek olyan önkormányzati határozatok, amely más törvényekkel ütköznek. Kijelentette: összességében hatékonyabb, átláthatóbb, az ország polgárait gyorsabban kiszolgáló, kevesebb bürokráciával járó önkormányzati rendszer jöhet létre.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!