Magyarország

2012.02.25. 14:59

Köztestületté alakult az OPSZ, újra Túrós Andrást választották elnökké

Budapest, 2012. február 25., szombat (MTI) - Köztestületté alakult az eddig egyesületi formában működő Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) a szombati, budapesti közgyűlésen. A szervezet elnöke Túrós András maradt.

Budapest, 2012. február 25., szombat (MTI) - Köztestületté alakult az eddig egyesületi formában működő Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) a szombati, budapesti közgyűlésen. A szervezet elnöke Túrós András maradt.A jogi változásra és az ezzel járó tisztújításra a február elsején életbe lépett jogszabályváltozás miatt volt szükség. A közgyűlés egyhangúlag Túrós András nyugalmazott rendőr tábornokot választotta elnökké, aki már másfél évtizede vezeti a polgárőrséget. 

Túrós András a köztestületté alakulást olyan kiemelkedő jelentőségű eseménynek nevezte, mint a szervezet 1991-es megalakulását, szavai szerint így minőségi változás történhet a testületnél.

A február elsején hatályba lépett új polgárőrtörvény értelmében a polgárőr-egyesületeknek együttműködési megállapodást kell kötniük az illetékes megyei vagy fővárosi rendőr-főkapitánysággal, és csak azok az egyesületek működhetnek, amelyek tagjai a köztestületté alakult Országos Polgárőr Szövetségnek.

Az új jogszabály szerint csak 18 évnél idősebb, büntetlen előéletű emberek lehetnek polgárőrök; minden polgárőr egységes, kitűzhető, fényképes azonosító igazolványt kap, és formaruhát viselhet. 

A polgárőrmozgalom 1991-ben indult el, eredeti neve Önvédelmi Szervezetek Országos Szövetsége volt. A mintegy 2100 egyesületet tömörítő OPSZ-nek több mint 83 ezer tagja van. 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!