Magyarország

2012.03.28. 18:04

Malév - A szakszervezet a bírósághoz fordul a Malév Ground Handling elbocsátásai miatt

Budapest, 2012. március 28., szerda (MTI) - Nem peres eljárásban kéri a Fővárosi Munkaügyi Bíróságot a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ), hogy  állapítsa meg a törvénysértést, mert a Malév földi kiszolgáló cége, a Malév Ground Handling (Malév GH) szabálytalanul kezdett bele a csoportos létszámleépítésbe - közölte a LESZ az MTI-vel szerdán.

Budapest, 2012. március 28., szerda (MTI) - Nem peres eljárásban kéri a Fővárosi Munkaügyi Bíróságot a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ), hogy  állapítsa meg a törvénysértést, mert a Malév földi kiszolgáló cége, a Malév Ground Handling (Malév GH) szabálytalanul kezdett bele a csoportos létszámleépítésbe - közölte a LESZ az MTI-vel szerdán.Csorba Attila szakszervezeti elnök az MTI kérdésre elmondta: korábbi, március 20-án tett bejelentésük arról, hogy a Fővárosi Munkaügyi Bírósághoz fordulnak, az üzemi tanács jogainak megsértése miatt történt, most pedig a szakszervezeti jogok sérülése miatt keresnek jogorvoslatot.

A LESZ az MTI-hez eljuttatott közleményben azt állítja, hogy a Malév Ground Handling eljárása sért olyan jogokat, mint "az egyesülési és szervezkedési szabadság, kollektív tárgyaláshoz aló jog, hátrányos megkülönböztetési tilalma vagy a munkavállalók képviselőinek védelme".

Ugyanakkor a  Malév Ground Handling Zrt. vezetése továbbra is fenntartja, hogy törvényszerűen járt el a csoportos leépítés során és minden erejével a földi kiszolgáló vállalat megmenésén dolgozik ebben a rendkívül nehéz piaci helyzetben - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.

A LESZ szerint a Malév GH a tárgyalások során határidőket sértett, a LESZ 15 képviselőjéből tizenkettőt kívánnak elbocsátani.

A Malév február 3-án leállt, így - a korábbi információk szerint - a Malév Ground Handling megbízásainak jó részét, 65 százalékát elveszítette. A cégvezetés korábbi tájékoztatása szerint év közben már új szerződéseket nem lehet kötni, ezért is vált szükségessé a csoportos létszámleépítés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!