Magyarország

2012.07.09. 19:03

A magyar érdekek védelmét kérte a Régiók Bizottságának magyar delegációjától a közigazgatási miniszter

Budapest, 2012. július 9., hétfő (MTI) - A pártérdekek helyett a magyar érdekek védelmét kérte a Régiók Bizottságának magyar delegációjától a közigazgatási miniszter a testület hétfői, budapesti tisztújító ülése után.

Budapest, 2012. július 9., hétfő (MTI) - A pártérdekek helyett a magyar érdekek védelmét kérte a Régiók Bizottságának magyar delegációjától a közigazgatási miniszter a testület hétfői, budapesti tisztújító ülése után.Navracsics Tibor az uniós bizottságra utalva azt mondta, a Régiók Bizottsága az integráció elmúlt 20 évének egyik sikertörténete. Emlékeztetett arra, hogy az intézmény megalakítását korábban sokan kételyekkel fogadták, és úgy gondolták, nincs szükség egy területi érdekképviseletre, mert annyira sokszínű az Európai Unió, hogy nem találnak közös nevezőt. Hozzátette: a Régiók Bizottsága azonban fontos intézménnyé nőtte ki magát; részben a tagállamok, részben pedig az azok alatti területi szintek érdekképviseletét megjelenítő szervezet.

A miniszter szavai szerint a jövőben is az az elsődleges feladat, hogy a testületben ne a pártelvű képviselet valósuljon meg, hanem a helyi, regionális érdekek képviselete. Azt kérte a magyar delegáció tagjaitól, hogy Magyarország érdekeit, a helyi önkormányzatok, illetve a regionális szint érdekképviseletét lássák el a bizottságban, segítsék a magyar célok megvalósítását, a vitákban jelenítsék meg a magyar érdekeket, és közvetítsék a kormányzatnak a Régiók Bizottságában elhangzó véleményeket.

A miniszter kitért arra is, a "közigazgatási reform kellős közepén" úgy ítéli meg, hogy az eddig elvégzett átalakítások lehetőséget adnak az önkormányzatoknak a helyi közösségi feladatok "fokozottabb" ellátására. A Régiók Bizottságának magyar delegációja ötéves megbízatása félidején tisztújítást tartott, az új tisztviselők augusztus 8-ától töltik be posztjukat.

A 24 tagú (12 tag és 12 póttag) magyar delegáció - nem nyilvános - ülésén egyhangúlag úgy döntöttek: a testület új elnöke Nagy Sándor (Fidesz-KDNP) , a Csongrád megyei Kistelek polgármestere lesz, két alelnöke pedig Bóka István (Fidesz-KDNP), Balatonfüred polgármestere és Bihary Gábor, a Fővárosi Közgyűlés szocialista képviselője, utóbbi a delegáció eddigi, illetve egyelőre jelenlegi elnöke.

A távozó elnök reményét fejezte ki, hogy a következő időszakban is megmarad a delegáció és a minisztérium jó munkakapcsolata.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!