Magyarország

2012.08.29. 18:14

Kamatdöntés - Kamarai és munkavállalói helyeslés a csökkentésre

Budapest, 2012. augusztus 29., szerda (MTI) - A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) és a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) is üdvözli a jegybanki alapkamat csökkentését.

Budapest, 2012. augusztus 29., szerda (MTI) - A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) és a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) is üdvözli a jegybanki alapkamat csökkentését.Az MKIK és a MOSZ szerdán közleményben helyeselte, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kedden 25 bázisponttal 6,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot.

A kamara úgy véli, hogy erre a lépésre a gazdaság jelenlegi állapotában szükség volt. Célszerűnek tartanák, ha az állami kamatkiadások csökkenése révén képződő megtakarítások a gazdaságba kerülnének vissza, például a munkahelyvédelmi akció forrásaként.

A MOSZ is a foglalkoztatás helyzetével összefüggésben értékeli a döntést, jelezve, a magas alapkamat "komoly gátját képezte" a munkahelyteremtésnek.

A kamara és a munkavállalói érdekképviselet egyaránt reményét fejezi ki a kamatcsökkentés folytatása iránt. Ezzel kapcsolatban Simor András MNB-elnök kedden közölte: a monetáris kondíciók lazítására csak addig van mód, amíg a gazdaságot érő kínálati sokkok és árszintemelő kormányzati intézkedések nem okoznak tovagyűrűző inflációs hatásokat, és az ország kockázati megítélésének javulása folytatódik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!